Способности за развъждане на канарчета

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Канарчета : Отглеждане и развъждане
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

berkit0
Напредва
Напредва




Offline
Регистриран на: 24 Дек 2011
Мнения: 37

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 31 Декември 2011, 13:23:19    Заглавие: Способности за развъждане на канарчета Отговорете с цитат

Съществуват два способа за развъждане: по двойки; използване на един мъжки с няколко женски.

Тези методи се използват доста широко за целенасочено и контролируемо развъждане на канарчетата.

Първия способ на гнездене: в една клетка се чифтосват една женска с един мъжки,при което мъжкия остава в клетката през целия размножителен период.Този метод е най-оптимален за птиците,тъй като съответства на естествения начин на размножаване.Най-подходящи размери на клетките: 50/40/30 см.

Предимството на този метод е в по-късия цикъл на размножаване,тъй като двойката се грижи съвместно за пиленцата,а неоплодени яйца се срещат много рядко.

Отрицателния момент е излишното притеснение на женската от мъжкия по време на мътенето,смъртта на яйцата и случайни повреди на пиленцата от мъжкия.При второто гнездене подрастващите пиленца могат също да попречат на чифтосването на родителите.

Втория метод: през целия сезон един мъжки се използва за чифтосване с 3-4 женски.Всяка сутрин и всяка вечер мъжкия се пуска в клетката по ред при женските,поставени поотделно.

Предимството на този метод се състои в това,че в размножаването участва най-добрия екземпляр,който може да предаде своя генотип на повече пиленца.По този начин се заздравява наследствената основа и се разширява водещата линия.

При използване на този метод на гнездене,клетките използвани за развъждането могат да бъдат и няколко с по-малки размери: 40/30/30 см. По този начин спокойствието на мътещата женска не се нарушава от мъжкия и пиленцата.

Отрицателен момент е необходимостта от постоянен контрол за готовността на женската за чифтосване,за да пуснете мъжкия навреме при нея.Освен това,цикъла на размножаване в сравнение с първия метод,е по-дълъг,защото за пиленцата даже след излитане от гнездото се грижи само женската.

Общи въпроси за развъждането


За да получите потомство от канарчета,трябва да направите подбор на производителя.При избор на двойката се взема под внимание възрастта на птиците: тя може да бъде от 1 до 4 год.възраст; окраската (за цветните),пеенето (за певческите).Обърнете внимание на здравето,на общото развитие,те трябва да бъдат подвижни,енергични оперението трябва да приляга към тялото.

Един месец преди развъждането,трябва да давате по малко яйчена храна(от 3 до 5 пъти в седмицата),покълнала пшеница,просо,рапица,моркови.По поведението на канарчетата можете да определите готовността им за размножаване: те са възбудени,неспокойно прелитат от място на място.Мъжките в този период пеят по-силни и еднообразни песни,а женските се стараят да събират пух,сухи треви,пера- за построяване на гнездото.




Женска,която е проявила първи признаци за готовност към размножаване,трябва да се постави в специлна клетка.В същия ден се поставя мъжкия,който е готов за размножаване.Образуваната двойка се държи неспокойно в началото(възможни са и битки),след това женската се успокоява,а мъжкия започва да пее.Неговото пеене съвсем не прилича на обичайното,пее много силно и по време на пеене през цялото време преследва женската.

След известно време женската започва да строи гнездото.За това в клетката трябва да има достатъчно материал:суха,мека трева,меки вълнени влакна,къси влакна, пера.От тях тя строи удобно,дълбоко гнездо за снасяне на яйцата.




Женската с помощта на мъжкия подготвя гнездото за 2-3 дни,след това основно сутрин снася 3-5 яйца с тегло 2-2,5 гр.
Процеса на инкубация при нормални условия е 13-14 дни.В това време в гнездовата клетка трябва да има къпалка.Женската обича да се къпе,по този начин овлажнява снесените яйца,което спомага за развитието и излюпването на пиленцата.След появата на пиленцата,къпалката се прибира.Родените пиленца имат дълъг пух,тежат 1,5-1,8 гр; след 2-3 часа женската започва да ги храни.





На 4-5 ден се отварят очните цепки на пиленцата, а на 9-10 ден очите напълно се заоблят и при хранене пиленцата пищят.В това време (8-10 ден)клубните пиленца се опръстеняват.

На 18-21 ден излитат от гнездото и постепенно започват да се хранят самостоятелно.След 28-30 дни те се отделят от родителите в друга клетка,а след още 10-12 дни се поставят в голяма воалиера или клетка.

Скоро женската пристъпва към второ гнездене.След 2-3 гнездене сезона за възрастните канарчета приключва и те започват да линеят.В този период трябва да ги храните добре,да давате повече витамини,моркови и др.зеленчуци.

<m>http://www.mybirds.ru/groups/cenar/canbr.php<m>
<m>http://www.mybirds.ru/groups/cenar/razmnogenie.php<m>
превод:berkit0
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 31 Декември 2011, 13:23:19    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

optimeon
Гост








\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 20 Февруари 2018, 0:20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за полезната инф!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Отглеждане и развъждане Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети