Планински папагал (Polytelis Anthopeplus)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Папагали : Видове
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

nikigeen
Напредва
Напредва



Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 25 Юли 2007
Мнения: 29

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 11 Декември 2007, 18:50:43    Заглавие: Планински папагал (Polytelis Anthopeplus) Отговорете с цитат

ПЛАНИНСКИ ПАПАГАЛ  (POLYTELIS ANTHOPEPLUS)

   Интересно, вече доста често при много любители може да се види и Планинския папагал, а пък тук няма статия за него. Вече пък и много добре се размножава на затворено. Планинските папагали са родом от Австралия и там в диво състояние обитават южната част на континента – държава. Гнездят обикновено в дупки в евкалиптовите дървета, но може да направят гнездото си и в скали с отверстия. Често самите гнезда са разположени на доста голяма дълбочина от отвора, през който влизат и тя може да достигне до 2-3 метра. В някои райони, тези папагали се считат и за вредители.
   Планинските папагали достигат до 40 см дължина. И най – често се отглеждат във външни волиери, тъй като им е необходим полет, а често не дават поколение ако са в по-тясно пространство. Не ги притеснява особено студа зимата, тъй като естественият им ареал включва и местности с над 3000 м надморска височина.
   Може би най–подходящи за отглеждане и размножаване са волиери с дължина 3-4 метра и височина 2 метра. Подходящо гнездово сандъче  е 30х30х45 см и отвор 7-8 см. Снасят обикновено 3-5 яйца, които мътят около 25 дни. Малките пък напускат гнездото след 2 месеца, а родителите ги доизхранват още 3-4 седмици.
   Половия диморфизъм е слабо изразен. На мъжките клюна е ярко червен и оперението по-жълто, докато на женските е по-блед и изобщо цвета на оперението е  с по-убити зелени тонове. Малките са като женските на цвят, но на седмия месец мъжките започват да пускат жълтите си пера, а пък вече на година и половина са оцветени напълно.
   Храненето трябва да е разнообразно и както при всички останали средни папагали. Задължително трябва обаче да им се дават повече плодове, зеленина и клонки с пъпки, когато има възможност.


мъжки и женска












Автор: Николай Николов
Снимки: личен архив и google

Точкова система с награди: 3 точки!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 11 Декември 2007, 18:50:43    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Видове Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети