Някои полезни съвети

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Още... : Обучение и полезни съвети
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

sladkotototo
Напредва
Напредва


Години: 37
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 15 Фев 2008
Мнения: 34

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 01 Март 2008, 13:34:38    Заглавие: Някои полезни съвети Отговорете с цитат

Набрах една брошурка, която е доста интересна и доста просто е обяснено всичко за хора, които току що са си взели или ще си взимат папагал (или друго пиле), а и за тези който имат. Естествено човек не може да изпълни всички неща, но колкото повече направи, толкова по-добре ще се чувства птичката му. Приятно четене.


Грижи за декоративни птици

Отглеждането на декоративни птички е популярно от хиляда години. Тяхното красиво оперение, песни, способност да говорят правят птиците идеално домашни любимци за много хора. Има голямо разнообразие от птици - от дребните финки до едрите ара.
Преди да купите птица, поинтересувайте се от нейните индивидуиални особености, грижи по отглеждането, специални хранителни изисквания и грижи за здравето, за да сте наясно дали избраният вид птица е подходящ за Вас.
Въпреки че всеки вид птица им свои специални нужди, Вие можете да допринесете за развидието на една дълга и щастлива връзка с Вашия любимец, като следвате няколко прости съвета.


ИЗБОР на здрава птица

   Кафез

Честно казано, никоя клетка не е "достатъчно голяма". На практика клетката зависи от типа птица. Твърде малката клетка може да доведе до наранявания краищата на крилете или увреждане (разцъфване) перата на опашката или крилата или до емоционален стрес на Вашата птица. Клетката трябва да бъде конструирана от материал, подходящ за типа на птицата. Готовите метални клетки са добър избор. Избягвайте клетки с остри ръбове или издатини, които могат да представляват опастност. Ако желаете сами да си направите клетка, имайте впредвид, че папагалите обичат да дъвчат, така че трябва внимателно да подберете материалите, Някои консерванти за дърво, оловни бои или спойки са отровни, ако се сдъвчат.
     
   Кацалки

Едно добро разнообразие от кацалки ще Ви помогне да предотвратите проблемите с краката и стъпалата. Изберете кацалки с различен диаметър, включително и плоски. Кацалките тябва да бъдат направени от лесен за измиване материал. Ако използвате клончета, те тябва да бъдат от неотровни дървета (например  Акация, черница, бъз, бреза, дъб; иглолистните дървета не са подходящи) и да са добре почистени. Пласмасовите кацалки не съм изобщо подходящ избор или прекалено тънките клони.
Птичката не трябва да обхваща кацалката с крачето си.
    
   Купички за храна и вода

Най-добре е купичките да се почистват ежедневно за да се намали бактериалното замърсяване. Те трябва да имат капак и да са поставени така, че да не се замърсяват с изпражнения.
     
   Подът на клетката

ХАртията на дъното трябва да се сменя ежедневно. По-лесно е да поставите няколко листа и да отстранявате най-горния. Ако използвате талаш или трици, по-добре е да са от надежден производител, за да се намали рискът от бактериално или гъбично замърсяване.
    
   Играчки


Играчките трябва да са подходящи за конкретният вид птица. Големите птици лесно могат да разрушат играчки, предназначени за по-малки птици, и да се наранят. Стъклените огледала и малките камбанки са особено опасни за тях. Внимавайте за остри ръбове и куки по играчките. Избягвайте претрупването на клетката.
     
    Покривало

Клетката трябва да бъде покривана всяка нощ за 8-10 часа, за да се поддържа клетката топла и да се осигури покой на птицата.

Изобор на ПОДХОДЯЩО МЯСТО за клетката

Вашата птица ще бъде най-щастлива, ако я поставите в стая, която използвате често - хол или всекидневна. Не оставяйте птицата в кухня, защото парата от готвенето или изпаренията на препаратите за почистване могат да бъдат опасни за нея. Мястото трябва да бъде топло и добре осветено. Теченията, понасяни от хората, като цяло, не засягат здравата птица, но непрекъснатото излагане на течение или климатик може да доведе до стрес или болест. Директната слънчева светлина стимулира птиците, но през летните дни трябва да се внимава да не доведе до прегряване.
                                     
ХРАНЕНЕ на птицата

Доброто хранене е важно за Вашата птица. Най-добре е да и давате смес от семена или пелети, които са чисти, пресни и от надежден източник. Проверете при вашият лекар за специалните хранителни изисквания на Вашата птица. Всички птици имат постоянна нужда от прясна чиста вода. Нужни са също така и пресни храни. Плодове и зеленчуци трябва да се измиват щателно, за да се отстранят всички замърсявания, Прекомерният прием на плодове и зеленчуци обаче може да доведе до воднисти изпражнения. Препоръчително е ежедневно добавяне на витамини и минерали, за да се осигури това, което евентуално може да липсва в дажбата на птицата и да се повиши нейната устойчивост към инфекции.
Най-чести при кафезните птици са недостигът на витамин А и калций.
                                        

ОБУЧЕНИЕ на птицата

Има много теории и книги за това, как да се обучи една птица. Ощо взето, Вие трябва да спечелите доверието на Вашата птица. Птиците имат нужда от социализиране, но връзката не бива да се пришпорва. Ключът е в търпението. Можете да научите малките птички да кацат на пръста Ви, като редовно протягате пръста си в клетката до кацалката за няколко минути всеки ден. Можете да използвате любими храни като награда. Корелите и големите папагали могат да бъдат научени да говорят чрез повтаряне на проста дума на къси, чести тренировъчни сесии с храна кото поощрение. Не преминавайте на нова дума, докато Вашия любимец не е усъвършенствал настоящата.


ИЗБЯГВАНЕ на опасностите в домакинството

Много неща в дома могат да бъдат опасни за птицата.

Например:

ПРОЗОРЦИ И ОГЛЕДАЛА - не изглеждат като препятстве и птиците могат да се блъснат в тях. Отвеорението прозорци и врати са явна опасност.

ОТВОРЕНИТЕ СЪДОВЕ С ВОДА, каквито са мивките, тоалетната или съдовете с вода крият риск от удавяне.

ТАВАНСКИТЕ ВЕНТИЛАТОРИ - могат да причинят сериозно нараняване на летящите
птици.

СИЛНИ ШУМОВЕ
- могат да причинят стрес, да намалят устойчивостта към заболяване или да създадат емоциални проблеми.

ДРУГИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ В СЕМЕЙСТВОТО
- кучета, котки, могат да навредят на птицата. Ревнива или агресивна птица може сериозно да увреди пръстите или клюна на друга птица.

ГОРЕШИ СЪДОВЕ, ГОРЕЩА ХРАНА И ГОРЕЩИ КОТЛОНИ
могат да причинят сериозни изгаряния

ОТРАВЯНЕ С ОЛОВО
- може да настъпи, ако птиците докосват оловни или боядисани с олово бои предмети, дъвчат ги, поглъщат малки фрагменти от тях. Основни източници на олово са стара (на основата на олово) боя, спойки,корнизи, станиоли от винени бутилки, оловни сачми. Оловното отравяне причинява разстройство на нервната система (обикновено припадъци). Трябва да потърсите незабавно лекарска помощ, ако предполагате, че птицата може да се е отровила.

НЯКОИ ДОМАШНИ САКСИЙНИ РАЗСТЕНИЯ
- коледна звезда, асалия, спатифилиум, филодендрон, циклами, диженбахия, лилиум и др. - са отровни за птиците.

ГОТВОРСКИ ПАРИ И ИЗПАРЕНИЯ ПРИ ПОВИСТВАНЕ
- те са опасни, тъй като птиците са малки по размер и имат много чуствителна дихателна система. Вероятно сте слушали истории за едновремешните миньори, които са използвали канарчетата в мините, за да откриват опасните газове. Птиците показват вредните ефекти от газа много по-рано, от колкото хората го усещат.


ЕДНО ПРОСТО ПРАВИЛО Е НИКОГА ДА НЕ ДЪРЖИТЕ ПТИЦИТЕ СИ В КУХНЯТА!



КАК да познаем болната птица?

Птиците крият заболяванията си много добре, тъй като това е част от естествената им защита. птицата, която е била болна цял ден, може да заподскача в клетката, когато собственикът влезе в стаята. Ето защо, когато птиците не могат повече да крият своето неразположение, те са сериозно болни.
Важно е да се разпознават ранните симптоми на заболяване при птиците. Болната птица стои продължително накокошинена, затваря очите си - като че ли спи, стои с отпуснати крили, клатушка се, като стои или е приклекнала. Промяна в поведението - не е така игрива, говори по-малко или не пее, може да показва проблем. Птица, която не се храни е в сериозна опасност, тъй като птиците имат много интезивна обмяна на веществата, и състоянието й може рязко да се влоши. Птици, които пият голямо количество вода, могат да имат метаболитно заболяване като диабет, заболяване на бъбреците или храносмилателния тракт.
Промени в цвета, консистенцията или количеството на изпражненията може да показват проблем. Когато птицата диша, трябва да го прави почни без усилие, затруднения в дишането като задух, свирещо дишане, пукане са признаци на заболяване. Носните изтечения могат да изглеждат като течност в ноздрите или като зацапване на перата около ноздрите.
Люспичките около клюна и очите може да са признак на краста.Птиците страдат и от тумори. Те може да имат и абсцеси, така че всяка необичайна подутина трябва да се изследва внимателно.
Въпреки че не са признак на заболяване, прекалено израсналите нокти и клюн могат да бъдат опасни за Вашата птица. Те могат да се закачат или счупят и доведат до кръвоизлив. Също така пръстените за индентификация, ако се закачат за клетката или други обекти, могат да причинят счупване или изкълчване, при по-малките птики кракът може да се раздразни или изсъхне. Пръстените трябва да се движат свободно или да се отсранят, ако не са абсолютно необходими.
Тези основни правила ще ви помонат да се грижите по-добре за Вашата птица, когато тя е здрава или болна. Търсете помощта на Вашият ветринарен лекар. Една болна птица, която е лекувана правилно и навреме, има много по-големи шансове да се възстанови.
                                        
Това ръководство се издава от ветеринарна клиника "НОВЕТ"
Гр. Пловдив, ул. "Карловска" 34-А тел. 032/96 31 29."


Точкова система с награди: 3 точки!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 01 Март 2008, 13:34:38    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Обучение и полезни съвети Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети