Клетки, хранилки поилки и други аксесоари

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Още... : Обучение и полезни съвети
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 14 Октомври 2007, 23:35:57    Заглавие: Клетки, хранилки поилки и други аксесоари Отговорете с цитат

1. Растояние между пръчките на клетката: Разбира се по-голямото растояние е по-добро, с оглед невъзможността на птицата да се нарани, до като се катери по нея, но винаги трябва да е такова, че да не могат да се проврат между тях в опит да излязят извън клетката.
При малките птици като финки, канарчета, вълнисти папагали, неразделки и др., разстоянието между пръчките трябва да е около 1,5см., а диаметъра им от 1-2см. За средните като корели,лори, сенегалски папагал и др. разстоянието между пръчките трябва да е 1,5см, но не повече от 2см, а диаметъра им от 1,6см до 3см. При големите видове като Жако, Амазони, Ари и Какакдута растоянието между пръчките е от 2-3см, а диаметъра им от 2,5см-5см.


2. Размер на клетката: За средните и големите птици вътрешността  на клетката на височина, широчина и дължина (без да включваме разстоянието от таблата на пода и решетката над нея), трябва да бъде минимум 1-1/2 от размаха на крилете на птицата. Така  освен комфорт на птицата,  намалявате риска тя да се нарани. За малките птици, освен това е нужно да се осигури и място, където от време на време да могат да летят. Вълнистите пагала обичат да се движат наоколо и трябва да им се осигури висока и широка клетка. Канарчетата и финките обичат да летят и тяхната клетка трябва да е широка и дълга за да могат да го правят. Корелите се нуждаят от клетка, достатъчно голяма да не нарянява качулките и опашките им. Обикновено клетките, които се продават са минимума за вашите птици. Колкото по-големи са те- толкова по-добре ще се чустват пленниците.
3. Врати на клетката: Вратичките трябва са достатъчно големи, за да можете свободно да пъхате вътре ръката си, да улавяте и изваждате птицата. Ключалките на вратичките трябва да са осигурени срещу бягство, защото не трябва да забравяте, че птиците са достатъчно интелигентни, а и разполагат с много време да се научат да излизат навън. Някои стопани слагат клипсове или катинарчета на вратичките и така решават въпроса с бягствата.
4. Форма на клетката:  Квадратните и правоъгълните клетки са по-лесни за поичстване и по-безопасни за любимците ви. Колкото повече ъгли има клетката, толкова по-малка е летателната зона, а и острите ръбове намаляват безопасността на питиците.
5. Материал на клетката: Металът обичайно се счита за най-доброто решение за изработване на клетки, особено за по-едрите и агресивни птици. Той също така се почиства и дезинфикцира по- бързо..
6. Дъно на клетката: Препоръчително е дъното на клетката да е подвижно, за да може по-лесно да се вади и почиства, без да има възможност през това време птицата да избяга. Най-често се застила с вестници, които регулярно се подменят. Не изполвайте талашит или стърготини, защото те са прашни и могат да причинят възпаление на дихателните пътища на птиците.
7. Местоположение на клетката: Мястото на клетката на височина е около височината на шкаф или ракла. Ниското местоположение (особено на земята) ще тревожи и плаши птицата, а прекомерно високото  ще им осигури доминираща роля и така ще прекъснете контакта си с тях. Дръжте птиците си на слънчево и сухо място. Ако птицата е социализирана, дръжте я в близост до човешко присъствие., ако не е свикнала с хора, осигурете и спокойно .
8. Кацалки: Птиците прекарват голяма част от времето си, стоейки на своите кацалки. Снябдете се с различни по големина и вид кацалки. Съобразете кацалките с големината на птиците ви и избягвайте тези, направени от пластмаса, осигурете дървени или от друг естествен материал.  Каменните или пясъчните кацалки помагат на птицата ви да поддържа ноктите и човката си. Клончетата на дърветата, определено са по-добро решение от готовите дървени кацалки, които се продават в магазините. Заради естествените неравности на клона, птицата не държи краката си всеки път в едно и също положение. Повечето дървета са подходящи за избор на кацалка, като ясен, бряст, дрян, череша, бреза и др. Ако се съмнявате че по клона може да има яйца на паразити, кипнете за 10-15 мин.клоните във вряща вода. Направените от необработван памук въжени кацалки, също са много подходящи за вашите птици. Те могат да се перат и в пералня, което ги прави много удобни за почистване.Трябва да знаете, че птиците обичат да дъвчат, разрушават и късат всичко, което се намира в клетката им. И по  тази също причина, избягвайте пластмасовите кацалки, които могат да доведат до хранителни проблеми на вашите птици. Не трябва да забравяме и люлките, които вълнистите папагали и повечето дребни птици много обичат. Осигурете им подходяща за размера люлка, която да закачите така, че птицата да може да я достига и да се люлее свободно. Разположете кацалките и люлките така, че те да не пречат на свободното движение на птиците ви. Кацалките се поставят така, че кацналата птица да не опира опашката си в стената на клетката. Не ги поставяйте директно над водата и храната.

9. Хранилки и поилки: Хранилките трябва да са съобразени с големината на птиците ви. Хранилките и поилките трябва да може лесно да се отстраняват и почистват. Не използвайте такива, които ръждясват, лесно се чупят или имат остри ръбове ,с оглед безопасността и здравето на птиците. Поставяйте хранилките и поилките така, че да не могат да бъдат замърсявани. Почиствайте ги редовно и осигурявайте прясна вода и храна.
10. Допълнителни аксесоари: Към тях спадат ножички за изрязване на ноктите и човката, спрей за осигуряване на допълнителна влажност (за някои видове птици) и ванички за къпане. Обикновени пластмасови чинийки или кутийки са подходящи за ванички за къпане, но не трябва да се използват за нищо друго, с оглед избягване на зарази.
11. Кутии за гнездене: За малките птици като финките, гнездата трябва се поставят на по-закрито място. При останалите, гнездата трябва са се слягат така, че лесно да бъдат сваляни и почиствани. В повечето зоомагазини се продават готови кутии за гнездене на вашите птици
12. Покривала за клетките: Покривалото служи за сигнал на птицата, че е време за лягане и тя трябва да притихне. То трябва да е подходящо за размера на клетката и да осигурява спокойствие. Стара калъфка от възглавнца може да послужи за покривало на клетката ви. Покривалото не бива да се използва като наказание или да се държи дълго след като е минало времето за сън на птицата ви.  За големите папагали, които се обучават и социализират, повечето стопани предпочитат да има отделна клетка за сън, поставена на тихо и спокойно0 място. Осигуряването на спокоен сън е много важно с цел предотвратяване на здравословни и поеденчески проблеми.

13. Играчки: Играчките трябва да са много и разнообразни. Те осигуряват забавлението и играта на птицата, до като стопанина и го няма. Малките видове предпочитат леки играчки и огледалца. Големите харесват такива,с които могат да използват краката, човката и  езика си. При всички положения, птиците ще опитват на вкус играчките си, така че ги избирайте от естествени и нетоксични материали. Проверявайте всекидневно играчките за повреди и ги отстранявайте, ако сметнете че биха наранали птицата. Като подменяте видовете играчки, ще поддържате интереса на любимеца си, а по този начин и ще предотвратите появата на поведенчески и здравословни проблеми. При по-едрите птици можете да криете храна в играчките им, освен че ще поддържате интереса им за дълго, така ще подсигурите и един естествен процес в умственото развитие на вашата птица.

14. Почистване/Хигиенизиране: Всички атрибути на клетката трябва да се почистват с топла сапунена вода или директно в миялна машина. Дезинфекцията може да се направи с 1/2ч.ч белина към литър вода, но винаги след това добре изплаквайте. Не използвайте белина за хранилките и поилките.
15. Други аксесоари - Някои видове  птици имат нужда и от:
• Клетка, която да се използва при посещенията при ветеринар и/или клетка за сън
• Място за игра, за големите видове
• Оросяване на въздуха, често поставяне на вани за къпане
• Good reference books
• Филтри за въздуха или овлажнители на въздуха в зависимост от средата на живеене
• UV светлина
Превод: bubulina
Източник: http://www.peteducation.com/

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 14 Октомври 2007, 23:35:57    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 15 Октомври 2007, 10:23:16    Заглавие: Отговорете с цитат

bubulina написа:
12. Покривала за клетките: Покривалото служи за сигнал на птицата, че е време за лягане и тя трябва да притихне. То трябва да е подходящо за размера на клетката и да осигурява спокойствие. Стара калъфка от възглавнца може да послужи за покривало на клетката ви. Покривалото не бива да се използва като наказание или да се държи дълго след като е минало времето за сън на птицата ви. За големите папагали, които се обучават и социализират, повечето стопани предпочитат да има отделна клетка за сън, поставена на тихо и спокойно0 място. Осигуряването на спокоен сън е много важно с цел предотвратяване на здравословни и поеденчески проблеми.


Снощи пробвах да завия мойте птици, но не реагираха добре. Финките и вълнистите стояха мирно и нямяхя намерение да заспиват скоро, канарчетата станаха неспокойни започнаха да викат, а корелите също (доре стоях с главата надолу, за да наднечат навън). Много звуци ги плашеха, можеби, защото не виждаха какво става. Дали ще свикнати и въобще заслужава ли си да ги завивам? До сега не съм го правил.
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!


Последната промяна е направена от misho на 03 Януари 2008, 13:32:36; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

atanas
Активен
Активен


Години: 31

Offline
Регистриран на: 09 Окт 2007
Мнения: 110

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 15 Октомври 2007, 17:38:50    Заглавие: Отговорете с цитат

една забележка на бубулина
относно големината на вратичката
значи не трябва да баркаш с рака и да вадиш птицата тряабва птицата сама да излиза от клетката по свое собствено желание
иначе браво за статията
_________________
Едно кралско жако - Додо Smile
И едни валнисти папагалчета - Кики и Коко
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

nikolai
Потребител
Потребител



Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 41

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 15 Октомври 2007, 20:12:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Very Happy  Very Happy  Very Happy е да но трябва и да можеш да баркаш по други причини,статията е доста добра...
________
Exclamation поздравления Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 15 Октомври 2007, 20:40:00    Заглавие: Отговорете с цитат

misho написа:
Снощи пробвах да завия мойте птици, но не реагираха добре. Финките и вълнистите стояха мирно и нямяхя намерение да заспиват скоро, канарчетата станаха неспокойни започнаха да викат, а корелите също (доре стоях с главата надолу, за да наднечат навън). Много звуци ги плашеха, можеби, защото не виждаха какво става. Дали ще свикнати и въобще заслужава ли си да ги завивам? До сега не съм го правил.

не са свикнали и за това се плашат, ще видиш че с времето ще свикнат. моите си знаят-има ли покривка-трябва да се спи. и са много по-спокойни
прав си Наско, винаги е по-добре птицата сама да излиза,но в повечето случаи се налага да ги вадиш принудително, ако не са свикнали с хората.
Ники, мерси за похвалата
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

nikolai
Потребител
Потребител



Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 41

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 15 Октомври 2007, 23:40:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Моля моля напално заслужена доста от твоите теми ми допадат  Very Happy  Very Happy  Very Happy  Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Обучение и полезни съвети Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети