"Оплешивяла" корела?

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Корели : Болести / Здравословни проблеми
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

linkin4e
Нов
Нов




Offline
Регистриран на: 30 Яну 2011
Мнения: 1

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 30 Януари 2011, 7:07:35    Заглавие: "Оплешивяла" корела? Отговорете с цитат

Здравейте!

Ситуацията с моята корелка е следната: тя е на около 8 години, досега винаги е била в перфектно здраве, сега обаче "оплешивява". Изпадаха и всички дълги пера от едното крилце, не можеше да лети, но доста бързо й порастнаха отново. Сега обаче са й окапали перцата на качулката и на главичката, буквално има едно плешиво петно на главата, доста голямо. Ветеринарите ми вдигат рамене и ми казват, че щом перцата на крилото й са си порастнали отново, така ще стане и с тези на главата, обаче аз все пак се притеснявам. Това не ми изглежда нормално. Някой от вас сблъсквал ли се е с подобен проблем?

Ето каква е историята на птичката(пиша с подробности, защото не знам кой детайл може да има значение): купих я от магазин, само нея, исках една корела, за да е по-общителна с хората и да се поддава на дресировка. Взех и доста голяма клетка, от магазина ми казаха, че в нея може да се гледа и двойка папагали.Живя си около една година самичка, но съседите ми ми подариха едно вълнисто папагалче(някакви алергии имат от перушина, не можеха да го гледат вкъщи, затова го държаха на стълбището). Като го взех беше почти голо(беше му опадала перушинката и също не можеше да лети), но след около месец вече беше угоено, оперено и щастливо и с корелката ми се разбираха доста добре. Тя беше доминиращата, винаги се хранеше първа(нищо, че в клетката има 4 хранилки, винаги той ядеше след нея). Живяха си заедно допреди 8 месеца, когато вълнистото папагалче почина(първо имаше проблеми с дишането, после едното му краче се поду, изпочупиха му се ноктите, накрая се разрани и почина; беше грозна гледка, не знам дали това са били някакви заболявания или просто вече беше много стар, ветеринарят ми каза, че крачето не е счупено и ще се оправи и ми изписа някакви капки да му слагам във водата, за да диша по-леко). Корелката ми се побърка от мъка по него, пищеше денонощно много истерично, на тъмно, на светло, като е в клетката, като е пусната да лети; занемари се много - спря да си чисти и подрежда перата, а преди по цял ден се пощеше, абе въобще тежко го преживя, затова и взехме мъжка корела. Мъжкият според мен е бебе, защото откакто е вкъщи видимо е пораснал, голям е вресльо и яде много, но не съм забелязала да е агресивен към женската, даже напротив. Той в момента е здрав, оперението му си е на 6.
*Храня ги с просо с разни витамини в него. Отказват да ядат всичко друго-плодове, зеленчуци, зелентийки, яйца, извара, какво ли не съм им давала, имала съм успех само с печени ядки, обаче от тях според мен полза няма.
*Клетката им уж е достатъчно голяма за двойка папагали, държа в стаята ми, доста далеч от прозорец е, на високо място.
*Преди пушех в стаята ми, обаче отдавна съм спряла.
*Температурата в стаята ми е постоянна - около 23-24 градуса.
*Рядко ги пускам да летят.
*От 3 години имаме куче, което рядко влиза в моята стая, но все пак понякога се промъква и джавка по папагалите, именно затова държа клетката нависоко.
Знам, че ще кажете, че не ги гледам перфектно, но досега не съм имала проблеми с женската корелка, винаги е била здрава и жизнена.
Според мен няма как да се скубе сама нарочно, все пак й оплешивява главата. Не мисля, че има паразити, защото мъжкият също щеше да е заразен. Дали няма някакъв момент в който си сменят перушината напълно (както вълнистият папагал беше "плешив" като го взех и после се опери)? Дали няма нещо общо със смъртта на вълнистото папагалче(стрес, мъка, знам ли!?) ?
Каква може да е причината?
Също ако може някой от Пловдив да ми препоръча добър ветеринар в града, искам да потърся още едно мнение.
ПС: Извинете за километричния пост и благодаря на ентусиастите, които са стигнали чак до края.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 30 Януари 2011, 7:07:35    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 30 Януари 2011, 23:37:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Странно наистина. Нямам идея каква може да е причината, но едва ли е заради вълнистото. В такъв случай е по-вероятно да започне да се скубе, а главата няма как да си оскубе. Дали има вероятност мъжкия да я е оскубал (макар, че по описанието на цялата обстановка да не изглежда така)? Ако пък бяха някакви паразити трябваше да я сърби.
Иначе условията очевидно са добри и едва ли ще е от това. По принцип птиците си сменят перата постоянно. Има периоди на по-интензивна смяна, но ми се струва странно само главичката да оплешивее. Преди години имах един вълнист, на който всички пера от опашката му изпадаха за един ден. Така и не разбрах каква беше причината. Имал съм доста други папагалчета, включително и вълнисти, но такова нещо не им се беше случвало. Почти не можеше да полети, но за около месец-месец и нещо му израснаха наново.
Освен да чакаш и да го наблюдаваш, не виждам какво можеш да направиш. Ако не продължава да се уголемява голото петно, няма от какво да се притесняваш. Трябва скоро да започнат да излизат нови пера.
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Болести / Здравословни проблеми Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети