*Голям синигер (Parus major)

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

misho
Администратор
Администратор


Години: 27
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 14 Юли 2009, 16:19:02    Заглавие: *Голям синигер (Parus major) Отговорете с цитат

Голям синигер (Parus major)

Автор: Михаил Николов (misho)



Повече снимки и още информация ще намерите в сайта!


  Въпреки, че в България Големият синигер е защитен от закона, той е най-широко разпространен в сравнение с другите видове синигери.
  Размерите и оперението и при двата пола са еднакви, което затруднява разпознаването им. Характерен за Големия синигер е жълтия корем с черна ивица, която го пресича. Главата, гърдите, шията и човката също са черни, но бузите му са бели. Гърбът е жълто-зелен, а краищата на крилата и опашката са сиви на черни ивици.
  Големият синигер не е прелетна птица и живее целогодишно на една и също място. Той е изключително издържлив на студ и се срещата в почти цяла Европа, като изключение правят само най-северните части на Скандинавския полуостров и Исландия. Среща се също в Алжир, Тунис, северно Мароко, Мала Азия, Иран, Индия, Централна и Югоизточна Азия и Япония. През 1872-4г. Са правени опити за въвеждането му в САЩ, в района на Синсинати, Охайо, но безуспешно. Той е най-разпространената птица в България след врабчето и гълъба.
  Големият синигер е смел и любопитен и не се притеснява от човешкото присъствие. Често птиците се придвижват на малки групички. Големият синигер е предимно насекомояден, като предпочита гъсеници, паяци и др. насекоми, но се храни и със семена и горски плодове. Изследване през 2007г. установи, че той е помогнал за намаляване на щетите от гъсеници в ябълковите градини с 50%.
  Размножителния период на Големия синигер започва през март. Той използва дупки в дърветата или в по-редки случай в стени и скали, за да си направи гнездо. То има формата на купа, направена от мъх, пера, трева и пух от растения. Често правят гнездата си и в поставени от хората гнездилки.
  Женската снася от 7 до 15 гладки, лъскави, бели яйца на червено-кафяви петънца. Тя ги мъти сама през следващите 13-14 дни. В храненето на малките участи вземат и двамата родители. До 16-22 ден малките са изцяло покрити с пера, а на 2 месеца става първата смяна на оперението.
  На много места по света в парковете са поставени гнездилки и хранилки, които улесняват прехраната на храна на Големия синигер през зимата и намирането на подходящо за гнездене място през пролетта.
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 14 Юли 2009, 16:19:02    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети