Щраус (Struthio camelus)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 39
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Октомври 2007, 16:31:16    Заглавие: Щраус (Struthio camelus) Отговорете с цитат


Наистина не е възможно да не се каже нищо за тази величествена птица, още повече, когато вече има статия и за най-малкия представител на пернатите - колибрито. Преди време, гледах много интересен филм за дивия живот на щраусите по „Анимал Планет” и от тогава изпитвам възхищение и преклонение пред най-грижовния Татко и най- голямата Мама сред птиците. Тук няма да става въпрос за щраусовите ферми, така популярни напоследък, към които обаче лично аз, се отнасям с предубеждение.

Преди средата на 20-ти век, щраусите са се срещали в диво състояние в Югозападна Азия,  Арабския свят и Африка. За съжаление, както и много други видове птици и животни, така и щраусите са били безпощадно гонени и убивани заради перата и просто за спорта, поради което сега се срещат само в някои части на Южна и Централна Африка. Щраусът тежи можду 90 и 130 кг.и е висок около 2 метра. Когато тича, може да развие скорост до 70км.в час и може да нанесе безпощаден удар със краката си. Често, в природата около тях се срещат стада от антилопи, зебри и пр.,които се възползват от изключително острото зрение на гиганта и така на време избягват надвиснали опасности. Както всички знаят- това е една от малкото видове птици, която е изцяло сухоземна и не лети. Мъжките птици са черно-бели на цвят, а женските са сиво-кафеникави. Размножителния им сезон се определя от местообитанието, но е най-често между пролетта и лятото. Щраусите живеят в смесени групи от 5- 50 птици,но в размножителния сезон сформират по-малки подгрупи, най-често с един самец и 3-5 самки. Мъжките птици са изключително териториални и зорко бранят женските и местообитанието си, което е от 2- 15 км.. Щраусът изкопава няколко дупки в земята, където неговите съпруги снасят една след друга между 15 и 60 яйца. Размерът им е около 15см на дължина и 13см широки. Яйцето на щрауса се равнява на 15-20 кокоши яйца, но в съотношение с тялото на птицата е доста малко- достига до 2,2кг..  Много често обаче, гнездото му се напада от хищници, за които снесените там яйца са истински деликатес. В дивата природа, голям процент от яйцата не се излюпват. От тях се възползват и хората, разбира се. Местните племена ги използват, за пиене и дори къпане, вместо липсващата в пустинята вода. Таткото и доминиращата женска  мътят яйцата около 6 седмици, като се сменят през деня женската, а нощем мъжкия.
След излюпването на малките, всички в групата се грижат за тях, но най-самоотвержено това прави мъжкия. Едва ли има толкова грижовен баща, който често не се храни с дни, за да не се случи нещо с пиленцата, въпреки това обаче, не оцеляват всички. Танца по ухажването на женските е рядко красиво явление и е удоволствие да се наблюдава колко грациозен може да бъде този нежен гигант. Щраусът е много водолюбива птица. Винаги когато им се отдаде възможност, големите пилета се възползват от удоволствието от една хубава баня. Интересно е още, че е имало случаи, когато при възникване на непосредствена опасност, птиците лягат на земята, като крият шиите и главите се, от където е възникнала легендата, че заравят главите си в пясъка. Щраусът се храни с оскъдната растителност на своето местообитание, но понякога ядат дори животински остатъци на жертвите на хищниците. Обичат да похапват семена от тревите и цветята, плодове, зрънца от различни култури, скакалци и др., като дневно поглъщат около 3,5кг.храна. Могат дълго да оцелеят без вода. Като положително явление, може да се наблюдава спад в интереса към щраусовите пера и кожа, в следствие на което, поне за сега, популацията им в диво състояние е горе долу сигурно число. Тъй като в диво състояние тази птица живее над 50 години, е нужно да се отдаде почит на тази огромна, но нежна и прекрасна птица, която е символ на бързото тичане и допринася за разнообразието на видовете птици на майката Природа.

Превод и авторство: bubulina
Източник: http://animaldiversity.ummz.umich.edu

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Октомври 2007, 16:31:16    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

misho
Администратор
Администратор


Години: 27
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Октомври 2007, 16:48:33    Заглавие: Отговорете с цитат

3! А ето и клипче с танца на щрауса, за който става дума - Клипчето.
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети