Губя надежда

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Амадини (Финки)
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

Cveti76
Нов
Нов


Години: 48
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 05 Апр 2011
Мнения: 2
Местожителство: Горна Оряховица

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Април 2011, 9:30:56    Заглавие: Губя надежда Отговорете с цитат

Здравейте.Въпросът ми е как да се погрижа за болните си птичета, след като в нашия град няма ветеринар, който да се занимава с пернати?Те са специалисти по котки и кучета. Губя няколко амадинки в рамките на последните 2 години, а съм безсилна да им помогна с нещо.Последната ми амадинка, женската (защото отглеждах чифт), издъхна тази сутрин, а аз бях свидетел на кратката й агония. Всеки път си казвам, че ще е за последно, но не издържам като гледам самотния мъжки екземпляр, който е много енергичен и гласовит. Вчера вечерта двамата се бяха накокошинили( приличаха на пухкави балончета) и се прибраха в гнездото си много рано. Сутринта заварих женската на дъното на клетката едва помръдваща със затворени очи.Извадих я от клетката, сложих я до себе си пред шепа храна и водичка, но тя се обърна по гръб и крачетата й замряха във въздуха.Тежка гледка... Не разбирам от какво боледуват и то само женските. Предната ми умря, след като я заварих с окървавена опашка.Имам наблюдения върху мъжкия - не е агресивен, не скубе или блъска женските си. Това, което ми направи впечатление, когато дойде новата женска (а тя живя само половин месец) е, че започнаха да използват много вода.Пълнех поилката им по 2 пъти дневно, сравнено с предишната двойка, когато водата им престояваше по 2-3 дни.Дали има връзка това  със смъртта й? Не вярвам. Какво ще ме посъветвате? Упоритостта ми вече се сломи. Да подаря ли мъжкия си на някого или да продължавам да се надявам в някой прекрасен ден да се сдобия с птиче потомство (никога не съм имала такова) .Много ми е мил моя амадин на име Майкъл, но връзките му с женски се оказват все неуспешни.       Благодаря ви предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Април 2011, 9:30:56    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Април 2011, 15:00:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Жалко за птичките! Дали да пробваш пак, само ти можеш да си решиш. Не мисля, че мъжкия може да е причина за това, което се случва, особено щом не е агресивен към тях. Или са си дошли с проблема или е от условията (едва ли, щом мъжкият е добре). Не виждам какво друго може да е.
Водата е изключено да е. И моите пият много вода. Пълня им поилката два пъти на ден (6 амадинки са). Имат и друга, но не искат да пият от нея.
А иначе кост от сепия или нещо подобно даваш ли им? Женската има нужда, особено когато ще снася, иначе може яйцата да са с мека черупка.
Имах подобен проблем с канарчето ми, също мъжко. Живееше относително щастливо (караха се в клетката, но не понасяха да са отделно и когато са пуснати винаги бяха заедно) с една девойка, но така и не проявиха желание да мътят и тя, горката, се спомина ненадейно. Същата беше съдбата и на втората му жена, с която обаче наистина не се понасяха. Не знам какво им стана - просто починаха без видима причина. Може би щях да му взема и трета, ако проявяваше поне малко интерес към тях, но той все се караше с тях.
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

Cveti76
Нов
Нов


Години: 48
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 05 Апр 2011
Мнения: 2
Местожителство: Горна Оряховица

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Април 2011, 11:23:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, давам им минерална добавка за птици на Скалар и пъсък, в който се виждат ситни парченца миди, който се продава на грамаж. Пробвала съм и със ситно смляна черупка от варено яйце, но не го одобриха. Дори ги храня със зеленина.Когато летят из стаята, си харесват някое от стайните ми растения и си похапват (харесват китайската роза и мъката на художника). Сега, понеже съм преместила клетката в др. по-топла стая, където няма възможност да ги пускам, защото има много опасни места, съм сложила китайската роза под носа на мъжкия до клетката му, и той похапва с удоволствие.
     Вчера, разхождайки се из града, попаднах на нов зоомагазин, в който дори има  ветеринарен лекар,  наред  с продавачката. Та човекът дори не беше чувал за амадинки, финки, но пък приказва нашироко за пилета и кокошкиSmile)) Той ме посъветва следващия път, когато си взема пиле, да го отделя в друга клетка поне за седмица, за да видя как се държи, дали изглежда добре и се адаптира. Препоръча ми антибиотик, който да имам в запас у дома, ако видя признаци на болест, също и капки, които имат успокояващо нервната система действие ( нещо като валериан), когато птичката се чувства уплашена от промяната в обстановката й.  Обясни ми как изглежда гадинка, наречена перояд, която е нещо като въшки по птичките, защото забелязвам, че моят мъжки все се почесва под крилата ( или пък е може би голям чистофайник). Само дето не можа да обясни каква доза се пръска от спрея върху това малко пиле, което може би е джудже в сравнение с кокошкитеSmile)) Като нищо може да го умориSmile О, забравих , купих си и малко витамини  на прах (някакви немски, 13 лв. струва опаковката от 100 гр.), от които се слага по щипка във всяка хранилка, до изпразването й.
     Какво мислите вие по въпроса с лекарствата?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Април 2011, 18:41:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не съм голям привърженик на лекарствата, просто за профилактика. Специално с тези спрейове за паразити внимавай! Предполагам, че няма никакви перояди или други гадинки. Нормално е голяма част от деня да прекарват в сресване. Перушината има нужда от поддръжка. Щом не се чеше неистово (да се чеше с крака, не просто да се сресва с човка) няма проблеми. Не мога да си представя как ще напръскам толкова малко пиленце без да му влезе препарат в очите, а едва ли е съвсем безопасно.
И аз това съм чувал за отделянето, но все ги събирам бързо-бързо, защото се побъркват отделно.
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Амадини (Финки) Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети