*Аратинги (Conures)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Папагали : Видове
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 31 Октомври 2007, 18:12:20    Заглавие: *Аратинги (Conures) Отговорете с цитат

Има 8 рода Аратинги:
Aratinga - 19 вида, включващи популярната Слънчева Аратинга
Pyrrhura - 18 вида, вкючващи популярната Зелено буза аратинга и Черношапчестата Аратинга
Nandayus - 1 вид, Черноглава аратинга
Leptosittaca - 1 вид, Златисто-синя Аратинга
Ognorhynchus - 1 вид, Жълтоуха Аратинга
Cyanoliseus - 1 вид, Патагонска Аратинга
Enicognathus - 2 вида, Австралийска и Тънкоклюна Аратинга  Guaruba guarouba-Златна или “Кралицата на Бавария” Аратинга (в миналото Aratinga guarouba)
Аратингите са внесени в САЩ  в края на 1800г., а в началото на 1980г. вноса е бил из цяло заменен от размножителни програми. Това води до продажбата на здрави и стабилни психически птици, което е било постигнато със захранването им на ръка още в най-ранна възраст.
  

Името “Conure”е било използвано за повечето дългоопашати папапагли в Новия свят (Америка). Най-голямата от всички е Панагонската Аратинга (Cyanoliseus patagonus), която е с размер 44-46см. Най-малката Цветната Аратинга (Pyrrhura picta) е наполовина на този размер- около 21,5см. Най-популярни от този род папагали е вида Aratinga. Аратингите са интелигентни, игриви  птици или казано по-просто” големи папагали в малки папагалски тела”. Те обожават да се сгушват до различни предмети, така че им осигурете плътно вълнено или тъкано парче плат, или мъхести играчки.
1. Семейство: Psittacidae
2. Местообитание: Aratinga-Южна и Централна Америка, Мексико; Pyrrhura- Южна Америка; Nandayus- южните и централни части на Южна Америка; Leptosittica- изолирани райони на Колумбия, Еквадор и Перу; Ognorhynchus- Северните части на Еквадор; Cyanoliseus- Чили, Аржентина и в някои части на Унгария; Enicognathus- Чили, Аржентина,Тиера де Фуего (Австралия), Guaruba- ограничени са в малък райно в Северна Бразилия

3. Размер- от 20-45см.
4. Оцветяване: В голямата си част, Аратингите са зелени, със дълги опашки и здрави човки. Едно от изключенията е Слънчевата Аратинга, която е преобладаващо жълта.
5. Хранене: 65-80% качествени зърнени храни, 15-30% зеленчуци ( зеленина като глухарче, салата, бобови растения, царавица) и 5%плодове, както е желателно и да се дават ядки (орехи,лешници, фъстъци), брашнени червеи или щурци. Използвайте разнообразни зеленчуци и плодове, винаги внимателно измити. Не давайте авокадо или развалени плодове. В природата, Аратингите се хранят с тревни семена, плодове, някои видове кактуси, малини, ядки, цветя, насекоми и жито.

6. Размер на клетката: Минимум 46смВ х45смД х 45 см Ш за малките видове Аратинги и минимум 91,5смВ х 91,5смШ х 91,5смД за големите видове
7. Особености: Подрязване на човката и ноктите, когато е необходимо, желателно е, за по-сигурно да се подрязват и крилата.
8. Съвместимост/Общуване: Обичайно, не е проблем да се гледат повече Аратинги на едно място, но понякога може да възникне агресия, особено по време наразмножителния сезон. Агресивността в повечето случаи зависи и от вида на Аратингата (Aratinga е по-агресивна), но иначе те са любвеобилни, мирни и игриви птици, особено ако са захранвани на ръка от най-ранна възраст.

9. Звуци: Аратингите издават резки и пискливи крясъци (това важи най-вече за Aratinga и най-гръмогласната от папагалите изобщо Патагонийската Аратинга). Могат да се научат да имитират човешка реч, особено, ако се възпитават от най-ранна възраст. Има данни,че видът Aratinga изразява по-ясно човешката реч, до като Pyrrhura си създава по-голям речник от думи.

10. Игривост: Аратингите са много интелигентни и любопитни птици, обожават да се сгушват. Видът Pyrrhura е ненадминат изобретател по бягствата от клетката.
11. Продължителност на живота: Над 35 години
12. Възраст за размножаване: 1-3 години (при по-малките видове, в по-ранна възраст)
13. Гнездене в дивата природа: Издълбани дупки в пясъчници, изоставени могили или в естествени дупки по скалите.

14. Размножителен сезон: През цялата година, в зависимост от вида и местообитанието
15. Пол: Може да се определи само чрез ДНК тест или ендоскопия
16. Спeцифики: Обожават да се къпят, използват само поилката си и нищо друго за тази цел. Много обичат и да ги пръскат със спрей с вода. Изключително изобретателни беглеци и акробати. Обожават да дъвчат и трябва да им се осигурят много играчки за тази цел, в противен случай развиват неприятно поведение. По начало Aratinga е най-шумната, агресивна и голяма Аратинга, а Pyrrhura е най- кротката, тиха и мирна от подвидовете.

Превод: bubulina  
Източник: www.petedukation.com


Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 31 Октомври 2007, 18:12:20    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Видове Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети