Поведение на вълнистите папагали

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Вълнисти папагали
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

berkit0
Напредва
Напредва
Offline
Регистриран на: 24 Дек 2011
Мнения: 37

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 26 Декември 2011, 11:35:19    Заглавие: Поведение на вълнистите папагали Отговорете с цитат

Ако ежеднвено се занимавате със своите папагали,ще забележите,че в зависимост от ситуациите,поведението им се променя.

Езика на жестовете и движенията е особено изразителен,когато заедно живеят два или повече папагала.

Спящите папагали крият глава в оперението на гърба.При това те последователно протягат нагоре единия си крак- блестящо постижение за високоразвитото им чувство за равновесие.След сън е необходимо да раздвижат схванатите си мускули и стимулират кръвообращението си.Вълнистите папагали протягат крака и крила и основателно ги разклащат.Едновременно с това почистват оперението си.След храна птиците се трият в пръчката с човка,за да я почистят.Но постоянното триене на човката може да е признак и за паразити.

Температурата на тялото се регулира от оперението.Ако на птицата й е студено,тя седи,разрошва се,разперва оперението.Благодарение на това възниква изолиращ въздушен слой,който поддържа топлината.Ако на птицата й е прекалено топло,тя повдига крилата-това спомага за охлаждане на тялото.

Поведение на вълнистите папагали със събратята им

Както и другите,живеещи в съобществото животни,вълнистите папагали са разработили свой собствен език.С особена любов един към друг папагалите общуват в двойката.Когато ги наблюдавате е приятно да видите птичите "жестове за дружба",демонстриращи взаимната им симпатия.Към такива жестове се отнася взаимното погалване.Ако папагалите леко накланят глава към партньора си,значи молят за почесване.Особен знак на привързаност е взаимното хранене.


Битки се случват даже и в най-добрите семейства,и в групите миролюбиви папагали понякога се появява необходимостта да "кажат сериозна дума".В повечето случаи това безобидно стълкновение може да има няколко нива,в зависимост от това,колко бързо един от противниците побеждава.

В началото демонстрират решителен боен вид,след това издават настойчиви заплашителни звуци,ако не помогне,влиза в действие човката.
В такива птичи битки рядко се стига до раняване,защото победения папагал се спасява с бягство.За това е важно да има достатъчно просторна клетка,за да могат птиците в случай на конфронтация винаги да има къде да отстъпят.

Езика на звуците също има голямо значение във всекидневния живот на вълнистите папагали.Прознизителния вик предупреждава за опасности,а настойчивите крясъци привличат вниманието на сродниците.

Как да разбирате вълнистите папагали?

За общуването със своите събратя папагалите са разработили собствен език на движения и звуци- социалната система на тези птици е много сложна.Посредством езика на движенията и звуците,вълнистите папагали общуват не само със сродниците си,но и "разговарят" с хората.

На този език птиците ви дават важни указания,какво не им достига или от какво не са доволни.Съвсем ръчните животни молят хората да ги галят.

Вълнистите папагали и компанията

Едва ли има по-интересно за любителите на птици,от това да наблюдават поведенеието на два или три вълнисти папагала:как общуват един с друг,как се почистват,как се притискат или как се карат.

За това пристигането на втора птица в дома винаги е радостно събитие.По-често се случва новия папагал да е много млад.Може да се случи така че по-възрастния да прояви майчин инстинкт и даже да започне да храни новия.Ако предпочитате да имате ръчни папагали,трябва да се занимавате с новия папагал докато не започне да ви се доверява.Само тогава птиците могат да се запознаят.
Запознаването трябва да започне от разстояние.Всеки папагал трябва да се намира в своя собствена клетка,а клетките да стоят една до друга.

Първия истински контакт може да протече по време на свободния полет и приблизително около една седмица птицитите трябва да се срещат само така.Когато се сприятелят,можете да ги поставите заедно.Ако в клетката започнат да се бият,ще се наложи да започнете отначало.

Процеса на сближаване може да стане проблематичен за птици,които дълго време са живеели сами или прекалено са ориентирани към хората.Видимо,такава птица гледа на другата като на конкурент.В такъв случай трябва да се обърнете за съвет към специалист.
Вълнистите папагали и нимфите,добре съжителстват,ако се отглеждат в голяма воалиера или се срещат само при свободен полет.

Кучета,котки и вълнисти папагали

Вълнистите папагали рядко са източник на опасност за другите домашни любимци.Има многобройни примери за приятелство между животни от различни видове,но трябва да сте предпазливи.

На първо време,това касае кучетата и котките,които могат да причинят вреда на пиленцата.Добре обученото куче,може да се научи да игнорира птицата,но трябва винаги да е под наблюдение,когато в стаята лети птицата.Също така кучетата от ловните породи са рисков фактор за птицата.До голяма степен трябва да се страхувате от котката,която се старае да използва всяка възможност,за да безпокои птицата даже в клетката.


<m>http://www.vsepopugai.ru/vol_povedenie_ ... pugaev.php<m>
превод:berkit0
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 26 Декември 2011, 11:35:19    Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Вълнисти папагали Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети