Пенантова розела (Platycercus elegans)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Папагали : Видове
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 21 Октомври 2007, 16:35:31    Заглавие: Пенантова розела (Platycercus elegans) Отговорете с цитат

Пенантовата розела, наричана още Пурпурна розела се среща главно в източна и югоизточна Австралия, както и в Нова Зеландия и остров Норфолк. Предпочитаното и местообитание включва планински гористи местности и градини.
Описание:


Предимно червени със синьо-виолетови бузи, задната част на врата, горната част на  перата по гърба е черна с червени краища , средната част на оперението е синьо, опашката е тъмно синя, изсветляваща в краищата. Женските розели са по-дребни от мъжките, със зеленикави пера по горната част на опашката, човката им е по-малка и тясна.

На мъжките главата е по-голяма, човката също. Полът на младите птици, може да се определи само с ДНК тест, но след  16 месечна възраст,  може да се определи и визуално. Препоръчва се отглеждането само на една двойка розели, ако са повече, птицити могат да станат агресивни.Малките на розелата достигат украсата на възрастните на около 16 месеца. Размерът на розелата е 36см, а размаха на крилете им е около 164-188мм. Получени са някои видове мутации на Пенантовата розела, някои от които са с цена над 5000 euro- Сребриста, Синя и Жълта.

Мутации при Пенантовата розела

Пастелено синя
Синя
Жълта
Сребриста
http://store.picbg.net/pubpic/D7/1C/6d14e9b48367d71c.jpg
Розелите се размножават лесно, те са здрави и енергични птици и не се боят от студа, но е нужно да им се осигури сухо място. Размножителния сезон обикновено започва от Март-Април (в Австралия от Септември до Януари). По време на мътенето, мъжкия храни женската. Гнездото им е застлано с дървени стърготини, високо над земята. Женската снася от 5-6 яйца, които мъти сама около 21 дни.
Хранене:
Добрата храна за Розели трябва да съдържа канарено семе, различни сортове просо, слънчогледово семе. Много хора използват микс от храна за средни папагали и храна за канарчета. Розелите също така обожават пресните плодове и заланчуци като ябълки, къпини, портокали, краставици, манго. Обичат покълнали семена, зеле и сварено яйце, които също е желателно да се предлагат. Обикновено папагалите лакомо изяждат всичко, което сте им сложили , без да оставят остатъци като повечето средни видове.
Грижи:
Розелите обожават да се къпят, така че не пропускайте да им слагате ванички за къпане.
Съвместимост с други птици:
Мъжките са много агресивни към други мъжки, особено при наличие на самка. Младите птици е нужно да бъдат отделени от родителите си веднага след като бъдат отбити, за да се предотврати агресия. Не смесвайте розелите с други видове.
Отглеждане:
Розелите са добри летци и обожават да летят, така че ги отглеждайте във възможно най-дълга клетка. Желателно е да им давате възможност да летят из стаята поне веднъж седмично.
Песен:
Всъщност Розелите не пеят, но използват няколко мелодични подвиквания. Подобно на Червенокръстия папагал те издават резките и силни звуци на Какадуто и Арата. По принцип Розелата по-трудно може да се научи да говори, но успешно имитира песни и  различни видове звуци.

Превод: Bubulina
Източник: http://www.avianweb.com/

Точкова система с награди: 3 точки!

_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 21 Октомври 2007, 16:35:31    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Видове Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети