Царски орел (Aquila heliaca)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 39
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 31 Октомври 2007, 23:03:59    Заглавие: Царски орел (Aquila heliaca) Отговорете с цитат

Географско местоположение:
Царският (Кръстат) орел може да се намери в Южна Европа,от Гърция до Южна Русия. Среща се и в България, но за съжаление, видът е силно застрашени и рядко може да бъде наблюдаван. По тази причина исках да ви разкажа, за най-голямата, красива и величествена птица, която все още се среща по нашите земи. Царският орел може да с наблюдава още по линията Кипър- до Северозападна Индия и в Испания.През зимата мигрира в Източна Африка  (от Египет до Кения), Индия и Южен Китай.

Хабитат:
Царският орел предпочита да населява гористи местности, към които се привързва силно и строи гнезда на високи, изолирани дървета.  Старите гори,  горите в планините,хълмовете и по реките са предпочитано местообитание. Той може да бъде забелязан също и в степите, отворените пасища, обработваеми земеделски площи и дори в полупустинни местности. През времето за мигриране се използват различни местообитания, макар че всъщност обичат да преживяват зимите в мочурливи местности. Царският орел ловува в открити и блатисти местности. Той тежи около 3,6 кг.и е вторият по големина орел в Европа.  На дължина може да достигне около 0,92м. Размахът на крилете му е около 2,14м. Възрастните са черно-кафяви на цвят.  Имат бледозлатиста „корона” и врат и сива долна част, която продължава до опашката. Царските орли имат също така и много ясно забележими „тиранти” на лопатките си. Малките орлета са с доста по бледа окраска и  по- разноцветни. Те са жълто-кафяви със задница, криле и опашка подобни на Степните орли, например. Те се отличават от този вид орли по  резките черти на подрилието и тялото си, липсата на ивици в подпуха и техните големи и по- внушителни гнезда. И младите и възрастните Царски орли имат изпъкнали глави и дълги заострени криле. Както и другите орли те имат здрави човки и крака. Хранят се като използват хищните си нокти, с които сграбчват плячката, убиват я и я пренасят. Също така имат и големи очи, които са разположени от двете страни на главата.

Размножаване:

Царският орел е готов за размножаване за пръв път, когато достигне 4 годишна възраст.  Когато я навършат, те си намират партньор, с който остават до живот. Ако се случи единия да умре, другия обикновено намира друг партньор и се размножава през следващата година. Всяка двойка строи гнездо, на върха на високо дърво. Тези гнезда, обиковено се правятот много втъкани клони и се използват само през пролетта и лятото. Женските снасят до 2 яйца годишно. Понякога, може да снесат и 3, и в много малко изолирани случаи- 4 яйца. Мътенето продължава 43 дни, като и двамата родители участват в него. Дори и от двете яйца да се излюпят пиленца, не е обичайно те и двете да оцелеят. Едното по принцип се излюпва няколко дни по-рано от другото. По-голямото яде повече и получава повече от родителите си и напада, а често и убива по-младото орле. Младите орли са готови да излетят когато навършат 3 месеца (60 дни). Те остават близо до гнездото още за около 2 седмици и получават храна от майка си, до като с научат да ловуват сами.


Поведение:

Царският орел е самотен вид. Единственото изключение от това правило, е по време на миграцията. Всеки орел живее самостоятелно тогава, но има тенденция да се събират в ята около 10 птици, когато започват пътешествието си.  Тъй като в тези ята няма организация, всеки индивид е способен да се присъедини или да ги напусне когато пожелае. По време на миграцията, Царският орел изминава по около 8000км, за около 6 седмици. По време на полета им, те често се реят по въздушното течение, като удрят със здрави, силни махове на крилете си.  Този полет не изглежда много бърз, но ако започне лов или се наложи внезапно да се издигнат, могат да бъдат светкавично бързи.

Хранене:
Царският орел, както и останалите хищни птици е месояден. Те се хранят с дребни бозайници, като зайци, съсели, понякога дори отровни змии и други видове птици- патици, свраки и  рибарки. Понякога се хранят и с мърша, трупове на овце и други домашни животни. Нашите предци много са уважавали тези птици, тъй като са ги смятали за носители на бури- Царският орел се възползва от силните въздушни течения, по време на лова си.  Обикновено орлите ловуват, като правят резки спускания към земята, в открити местности, близо до горите, които обитават. Обичайно дебнат от засада, кацнали на високо дърво, а когато забележат потенциалната плячка, буквално падат като камък към земята и я сграбчват със здравите си нокти.

Взаимодействие с  хората - негативни страни:
Необичайно и рядко, но Царски орли са нападали хора, идващи твърде близо до гнездата им. Могат да се спуснат рязко към натрапника и да го сграбчат с ноктите си.
Взаимодействие с  хората - положителни страни:
Царският орел е полезен за фермерите, защото се храни със зайци и други дребни гризачи. Като ги яде, Царският орел намалява броя им и това редуциране е полезно за хората. Те също така се хранят и със отровни змии, много от които живеят в опасна близост до хората.

Опазване и защита:
Царският орел е вписан и застрашен вид в Европа и въобще на глобално ниво. Правят се опити за спасяването му, но  намаляването на местообитанието му е може би в критични стойности и най-опасно. Много основни места, където вида се размножава и ловува са почти изчезнали или унищожени. Царският орел е много чувствителна птица, която могже лесно да бъде ранена от пряка или косвена вреда. Един пример за пряка вреда е лова. Орлите често са отстрелвани по време на миграцията им. Пример за косвена вреда е, че орлите поглъщат отрови, предназначена за други видове и често умират от оградите, по които тече ток.

Превод: Bubulina  
Източник: http://animaldiversity.ummz.umich.edu/  

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 31 Октомври 2007, 23:03:59    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети