Гарван гробар (Corvus corax)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Ноември 2007, 13:16:56    Заглавие: Гарван гробар (Corvus corax) Отговорете с цитат

Ако претендираме да сме истински сайт за птици, няма как да пропуснем считаната за най-интелигентна птица- Гарванът. Това е защитен вид в България и е застрашен от изчезване, макар че в последно време се наблюдава известно увеличение на популацията и, дължащо се до известна степен на спирането или по-скоро ограничаването на отровни примамки, залагани за вредните гризачи.


Разпространение:
Гарваните са едни от най-разпространените птици в света. Могат да се намерят в Северна Европа, Британските острови, Гренландия, Исландия, на север от Скандинавия, от източна през централна Азия до Тихия океан, на юг от Хималаите, северозападна Индия, регионът около Иран и Близкия Изток, северозападна Африка, Канарските острови, в Северна и Централна Америка и на юг от Никарагуа.  

Хабитат:
Гарванът предпочита откритите равнини като тундри, крайбрежни зони, открити речни брегове, скалисти местности, планински гори, ливади, пустини и местности с ниска растителност. По принцип, гарваните населяват множество типове хабитати, с изключение на дъждовните гори. В Северна Америка, гарваните населяват дивите местности, до като техните братовчеди враните предпочитат близостта на човешкото присъствие. В някои места от хабитата им, гарваните също водят кротко съжителство с човека.  Тази птица предпочита да спи и гнездипо стръмни и недостъпни скали или по високи дървета, но в редки случаи, може да го направи и по далекопроводи, в градски условия- по билбордовете и т.н.  

Физическо описание:
Тегло - 689 до 1625 гр; най-често 1157 гр.   Дължина- 69см (височина)

Описание и норми:
Гарванът е едра птица, черна на цвят с клиновидна опашка. Имат добре изразена “яка” от пера на врата си, която се нарича “Гребен (hackles)” и се използва за социална комуникация. Това е най-едрата птица от род Врабчови. Възрастните могат да достигнат дължина от 69см и тегло около 1625гр. Гарванитее най-забележителните представители на вида Гарга, заради техния размер, клиновидна опашка, здрав клюн, възможността за реене във въздуха и заради силния си,спицифичен и дрезгав звук, който издават. Мъжката и женска птица, най-често са напълно еднакви по размер, но се случва и самката да е по-дребна.


Размножаване:
Гарванът-гробар се размножава веднъж годишно, започвайки от средата на Февруари до Май, най-често през Март месец. Снася от 3-7 яйца, най-често 5, които мъти от 20-25 дни. Само женската птица мъти яйцата, но и двамата родители се грижат за потомството. Има много малко информация за това, как точно се сформират двойките. Наблюдавани са поведения на перчене и демонстрация през годината, най-често с настъпване на зимата, някои от които най-вероятно са ухажвания. Има данни, че така сформирана двойка остава заедно през цялата година, но няма доказателства, че това партньорство продължава до живот. Женската приканва към копулация, като прикляка ниско, разтваря или провисва крилете си и разтриса леко разтворената си опашка. Гнездото е направено от вплетени съчки, асиметрично е, с диаметър от 40-153см и  20-61см височина на основата и 22-40см в диаметър и 13-15см дълбочина на вътрешността. Малките стават самостоятелни след 5-7 седмици. Достигат полова зрялост на 3г. възраст. След като напуснат гнездото, те могат да продължат да живеят в територията на родителите си за доста продължителен период от време.

Продължителност на живота:
В плен най-много до 44г.,в природата около 13 години. Рекордът за продължителност на живота на Гарван-гробар в диво състояние е 13г.и 4 месеца, а в плен 80г., като тези които населяват кулата на Биг Бен в Лондон, живеят 44г. и повече. За съжаление, повечето гарвани умират в първите години от живота си.

Поведение:
Територията на Гарванът-гробар е от 5,10-до 40,50 км2, която те пазят чрез маркиране, позиране и вокални изпълнения и прогонват всеки нарушител на няколко километра, като дори може да се стигне до битка. Тези птици са прочути със своята интелигентност и общителност. Надарени са с таланта да заучават нови решения на възникнали трудности и проблеми. Често се събират в големи ята на места, където има богата прехрана, но в повечето случаи гарвана се среща сам или в двойка. Двойката за рамножаване си определя територия за гнездене, която съвпада с територията, в която има  прехрана. Не се наблюдава миграция при този вид птици, макар че понякога могат да изминат къси растояния с цел да избегнат екстремни условия на времето. Звуците, които издава Гарванът-гробар са много, с разнообразно звучене и такива, които са негласни , използвани в различните случаи и в социален контекст. Има около 15-33 категории звуци, наблюдавани при тези птици. Има алармиращи сигнали, успокоителни сигнали, звуци по време на лов, и такива обозначаващи заеманата територия. Гарвънът може да имитира и звуци на други животни, но това още не е надлежно документирано. Наблюдавано е дори, че те с лекота заучават различни по звучене сигнали и могат да имитират подвикванията на другите. Младите птици се упражняват в издаването на звуци и създават свой собствен репертоар, с различен тон, височина и времетраене. Негласните сигнали включват свистене с крилата и тракане с опашката им. Хранят се предимно с мърша, но и земноводни, дребни бозайници, птици и влечуги. Освен с трупове, гаравана се храни и с насекомите по тях, а е забалязван също да взима плацента от овце или други едри бозайници. От вегетарианската храна предпочита семена, жълъди, плодове и пъпките на цветята. Повечето гарвани намират храната си на земята и се запасяват със всичко, което става за ядене- ядки, яйца,месо.  Младите птици експериментират със складирането на ядливи и неядливи провизии, скоро след като напуснат гнездото. Познатите естествени врагове на Гарванът-гробар са соколи, орли, бялки и койоти. Рядко обаче биват нападани, дори като яйца или малки пилета в гнездата си. Възрастните успешно защитатават територията и гнездата си и убедително прогонват натрапниците. Ролята на Гарванът-гробар в еко системата е изключително важна, поради храненето им с мърша и естественото  редуциране на числеността на животните и птиците, с които се хранят.


Взаимодействие с хората: Отрицателно
Гарванът-гробар понякога яде от реколтата на фермерите, ядките и плодовете от градините и е обвиняван в убийство или осакатяване на малки агнета. Допринасят за  негативен ефект и при опитите за съхранение на пустинни костенурки,редки насекоми и Калифорнийския кондор.


Взаимодействие с хората: Положително
Гарванът-гробар се храни с трупове на животни, които биха могли да разнесат зарази.
Статус:
Включен в Червената книга.

Превод: bubulina
Източник: http://animaldiversity.ummz.umich.edu/  
П.П. Преведох тази статия, специално за нашия потребител Сrow, както и за всички останали, естествено, с цялото ми уважение към тази невероятна птица.
Точкова система с награди: 3 точки!

_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Ноември 2007, 13:16:56    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

fridolina
Активен
Активен



Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 25 Юли 2007
Мнения: 103

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Ноември 2007, 13:51:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Браво! Мога само да те поздравя и не само за тази статия. Може и да не бъдат оценени на момента някои от преведените от теб статии, но ти имаш голям принос за създаване на масив от информация в този сайт. Не се знае във всеки един момент на всеки потребител, какво ще му потрябва и тогава свършената от теб работа ще бъде полезна, отново и отново.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Ноември 2007, 15:00:18    Заглавие: Отговорете с цитат

fridolina написа:
Браво! Мога само да те поздравя и не само за тази статия. Може и да не бъдат оценени на момента някои от преведените от теб статии, но ти имаш голям принос за създаване на масив от информация в този сайт. Не се знае във всеки един момент на всеки потребител, какво ще му потрябва и тогава свършената от теб работа ще бъде полезна, отново и отново.

Много ти благодаря за милите думи! аз действам на принципа, че ако нещо ми е интересно, то някога и на някой друг ще му бъде интересно/полезно. Така че съм готова да превеждам, дори само заради оценки като твоите
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Ноември 2007, 15:49:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Браво! Страхотна стития! Между другото това е птицата, която видях да се продава на пазара в Солун миналото лято. Издаваше странни звуц, като от радио.
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Ноември 2007, 15:52:40    Заглавие: Отговорете с цитат

misho написа:
Браво! Страхотна стития! Между другото това е птицата, която видях да се продава на пазара в Солун миналото лято. Издаваше странни звуц, като от радио.

те много лесно се научавали да имитират звуци, а и по принцип са гласовити птици. Между другото, видя ли каква и беше цената? не знам дали там са защитен вид, ако има, може скоро така и така ще ходя до Солун, да купя за един потребитл от форума.
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Ноември 2007, 16:20:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Не обърнах внимание на цената. Не знаех какава е тази птици и ми стана много интересно, а нищо не пишеше, пък аз не знам гръцки...
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

crow
Нов
Нов


Години: 34

Offline
Регистриран на: 30 Окт 2007
Мнения: 12

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 09 Ноември 2007, 11:48:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Статията е страхотна и много полезна! Имах чувството, че съм попаднала в света на гарваните и ми беше голям кеф! Smile))) Надявам се един ден наистина да навляза в този свят или поне в живота на техния род.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети