Лешоядов папагал (Psittrichas fulgidus)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Папагали : Видове
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 39
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 21 Ноември 2007, 15:43:32    Заглавие: Лешоядов папагал (Psittrichas fulgidus) Отговорете с цитат

Pesquet's Parrot (Лешоядов,четинест папагал) е много скъпа, едра черно-червеникава птица с дължина около 46см и тегло от 690-800гр, която населява субтропичните и тропичните гори на Нова Гвинея и Индонезия. На големина наподобява Палмовото Какаду.Някои хора и автори, бъркат този вид папагал, чието английско наименование е Vulturine Parrots  с Gypopsitta vulturina, който  населява Бразилия. Всъщност, Vulturine Parrots  е единственият представител на своя род.

Перата на Лешоядовия папагал са черни, посивяващи към гърдите, с ярко червен корем, горна част на опашката и краища на крилете. В сравнение с останалите папагали, неговата глава е необичайно малка, с прилични на четина пера, в предната си част гола и има дълга,черна клещовидна човка. Точно тази му особеност е причината за неговото второ име (Лешоядов). Всъщност тази птица е плодоядна и се храни основно с няколко вида смокини. Обичат също така и цветя и нектара им. Мъжкият е незначително по-едър от женската и има малки червени точки зад очите. Предполага се, че оголената част на главата му, е възникнала в резултат на адаптация, с цел предотвратяване на отскубването на пера от лепкавите плодове с които се храни. За съжаление, много малко се знае за размножаването на Лешоядовия папагал, но има данни, че снасят до 2 яйца в дупки по високи и недостъпни дървета.

Забелязван е в двойки и в малки ята до 20 птици. Реенето по време на полет, отново го оприличава с лешояда и различава от останалите му събратя. Тези птици са много интелигентни и тихи, но трудно понасят живота в плен, податливи са на стрес и инфекции, могат да умрат внезапно без видима причина, ако са лишени от плодовете и минералите, необходими за адаптацията им.

За съжаление, в естествената им среда, тези птици са силно застрашени и поради това са включени в
IUCN Red List и Приложение № ІІ на CITES (информация на български).

Разработени са програми за опазването му и контрола на износа. Една от причините за изчезването им е високата им цена, друга- залавянето им заради перата и/или кожата, с които се “купува невяста”, в някои от обичаите на жителите на Папуа, както и застрашителното намаляване на местообитанията им.


Превод: bubulina

_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 21 Ноември 2007, 15:43:32    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Видове Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети