Голям Васа папагал (Coracopsis vasa)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Папагали : Видове
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 22 Ноември 2007, 16:16:51    Заглавие: Голям Васа папагал (Coracopsis vasa) Отговорете с цитат

Тези папагали са едни от най-необичайните представители на птичия свят и по тази причина, популярността им сред любителите и развъдниците нараства главоломно. Папагалите Васа са два вида Голям Васа папагал (Coracopsis vasa) и Малък Васа папагал (Coracopsis nigra) ,наричан още Черен папагал.

Големият Васа папагал населява Мадагаскар и други острови около Индийския океан. На големина достигат 50см.с дължина на размаха на крилете около 299-322см. Хранят се с различни плодове и семена. На цвят са кафеникаво черни със сиви участъци по крилете. Тялото им е особено отличително- много скосено, с дълъг врат и здрава човка. Кожата и на женската и на мъжката птица се оцветява в жълто по време на размножителния сезон и често започват да им падат перата. Колкото и невероятно да ви звучи, това опадане на перата, при женската може да доведе и до пълна плешивост! Друга много интересна подробност, е че през периода на размножаване, цветът на перата на женската птица, който обичайно е черен до сив, може да стане кафяв, без никакво сменяне на перата.Това се дължи на недостатъчното количество меланин, който определя цвета на перата.

Както казах вече, това е един от най-необичайните и чудни папагали на земята. Неговите пиленца се измътват само за 18-20дни, което е много кратък период за папагал с големината на Васа. Дори и вълнистите папагали се нуждаят от повече време за да се излюпят малките им. Пиленцата също растат необикновено бързо, вероятно заради голямото количество храна, което поглъщат.Клоаката при мъжкият Васа, се превръща в хемипенис, който еректира по време на размножаването, което е уникално за вида. Женската става толкова агресивна по време на този сезон, че има записани случаи за убити мъжки партньори. Предполага се, че причина за това е тясното пространство в плен, обичайно тези птици се нуждаят от простор. Въпреки това обаче, орнитолозите са на мнение, че женската Васа от остров Мадагаскар, се нуждае от повече от един партьор, за да създаде семейство.

Като домашен любимец, Васа папагалът е изключително интересна и забавна птица. Невероятно интелигентни, много игриви и обожаващи пъзелите и играчките, които предполагат скрити тайни. Обожават да колекционират, най-вече дребни камъчета, които струпват на едно място. Една от собственичките на папагал Васа казва за тях, че “говорят просто ужасно, но за сметка на това имитират невероятно звуци, издавани от микровълновата фурна, телефона, звънците и др.” С изключение на размножителния сезон, през останалото време са шумни в поносими стойности, издават толкова звуци, колкото и едно Жако например.


Превод: bubulina
Източник и снимки: http://www.avianweb.com/
П.П.В някои български сайтове, срещнах името на този папагал преведен като папагал ВаЗа. Не знам, как точно е правилно да се преведе на български език, но лично за мен Васа звучи по-приемливо наименование за папагал.


Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 22 Ноември 2007, 16:16:51    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Видове Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети