Бял щъркел (Ciconia ciconia)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 09 Декември 2007, 19:29:45    Заглавие: Бял щъркел (Ciconia ciconia) Отговорете с цитат

Белият щъркел е от семейсто Ciconiidae и е един от символите на България, свързан митологично с носенето на бебета и считан за предвестник на пролетта. На големина достига до 1м, с размах на крилете до 2м., тялото му е бяло, с черни краища на крилете, дълъг червен клюн и червени крака. За съжаление, тази птица е застрашена от изчезване, като причините най-често са електрозахранващите кабели, намаляване на хранителните местообитания и замърсяване на околната среда. Изсичат се и дърветата, които са най-подходящи за строежа на гнездата им.  Иначе рядко е преследван и убиван, тъй като по митологични причини е обичана и уважавана птица в България.

Щъркелът е мигрираща птица и зимува в тропическата част на Африка. Може да се наблюдава на големи ята в края на месец август, главно по Южното Черноморие (както аз имах този късмет) как се подготвя за излитане към топлите страни. Тогава издават повече звуци, сякаш разговарят по между си, създават изключително интересни фигури на ятата, в пълен синхрон между отделните птици.

Иначе е относително тиха птица, най-често тракат с клюнове, когато се срещат в гнездата си. Белият щъркел е моногамна птица. Създава двойки, които остават цял живот. Гнездата им могат да бъдат видяни по комини, на върха на стълбове и изобщо в близост до хората. И двамата родители мътят яйцата и се грижат за малките,  до като не станат напълно самостоятелни. Снасят  между 2-6 яйца, най-често 3-4, които мътят около 1 месец и 1 седмица. Размножителния им сезон започва в началото на май месец.


Белият щъркел се храни с жаби, дребни влечуги и понякога дори с млади птици. Той е много важен фактор за регулирането на популацията на тези животни. Ограничава дребните вредители и по този начин спомага за естествения баланс в природата. Много често, малките му пилета изпадат от гнездата и в някои случаи своевременното им връщане помага те да оцелеят. В други случаи, за наранени или изоставени птици се грижат благотворителни дружества за защита на околната среда като „Зелени Балкани”, например.

Винаги, когато забележите щъркел или каквато и да е защитена птица в безпомощно състояние, е желателно да се обърнете към някое от тези дружества, защото отглеждането и не е нито лесно, нито забавно .
Ето  връзка към „Зелени Балкани”

Автор: bubulina
Снимки: http://imagesfrombulgaria.com/v/Animals/Birds/  


Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 09 Декември 2007, 19:29:45    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети