Зеброва амадина (Taeniopygia guttata)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Амадини (Финки) : Видове
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 28 Октомври 2007, 13:43:02    Заглавие: Зеброва амадина (Taeniopygia guttata) Отговорете с цитат


Половината от познатите ни птици спадат към разред Врабчови, които се разпознават по това, че пръстите на  крачетата им са разположени така: един назад и три напред, което е перфектната комбинация за кацане. Зебровите амадини обитават Австралия и са фаворити всред всички любители и професионалисти отглеждащи птици, защото се размножават лесно, много добри родители са, с невероятно красива окраска и са много лесни за отглеждане.

Зебровата амадина е била обект на множество научни изследвания, за това как пойните птици се научават да пеят. Тези изследвания разкриват интересна взаимовръзка между подражаването (мимикрията) срещу „естественото” програмиране на мозъка, в периода на ухажване. Изследванията показват още, че пойните птици се нуждаят от аудитория която да слуша песните им и когато, тази аудитория липсва, те продължават да пеят, но с понижено качество и ниски тонове или изобщо спират.

Женските оценяват песните на мъжките птици и от това зависи, с кого ще се чифтосат, този с най-изразителната и силна песен е с най-големи шансове да бъде избран, тъй като естествения подбор предполага, че този с най-добрата песен ще създаде и най-доброто потомство.  Зебровата амадина обожава да лети и се нуждае от минимум 40см дълга клетка за да може да го прави. Те ще оценят високо по-голямата летателна зона, която вие им осигурите. Амадините са много социални със собствения си вид, но не се привързват лесно към човека. Те трябва да се отглеждат поне в двойки, но колкото  повече птици са  на едно място, толкова е по-добре.

1. Семейство: Fringillidae
2. Местоположение: Австралия
3. Размер: Над  11см (включително опашката, която може да бъде дълга)
4. Оцветяване: Сив гръб и бяло коремче, светло оранжева или червена човка и крака, черни „сълзи” по ръба на петната на бузите (за мъжките), малка черна лента минаваща през гръдния кош, кафеви и бели петна под крилата, бели хоризонтални линии на черните пера на опашката. Женските нямат петна на бузите си.
5. Хранене: висококачествена зърнена смес (включително прорастнало зърно), като просо, рапица, нигер, маково семе, и сусам, в съчетание с 20-30% пресни плодове и зеленчуци. Зеленината включва глухарче, спанак и салата. Необходимо е да се постави сепийна кост, която да осигурява важните микроелементи и калций.  Задължително поставете дребен пясък и стрити мидени черупки  в купичка в клетката.
6. Размер на клетката: 40смВ х 60смД х 40смД . Минимум 40см пространство за летене.
7. Специфика: Ако ноктите порастнат над 15мм трябва да се отрежат.
8. Социализация/Съвместимост: Социални, ятни птици, обожават компанията на други от своя вид. Срамежливи и резервирани към човека. Обикновено не обичат да бъдат хващани в ръка.
9. Звуци: Отривисти, серийни цвърчащи звуци
10. Игри: Взаимодействат с други финки, особено по време на размножителния сезон. Обожават да се къпят.

11. Продължителност на живота: 5-17 години
12. Възраст за размножаване: 3 месеца
13. Гнездене в дивата природа: В пасища, по земята, могат да образуват ята от 20-1000 птици. Гнездовата кутия трабва да бъде 12см правоъгълник, застлан със сено или гнездови материал.
14. Размножителен сезон: По всяко време на годината в плен. В природата през пролетта и лятото
15. Пол: Мъжки- червена човка и петна  по бузите и пеят. Женски: Оранжева човка, не пеят, няма петна по бузите.
16. Особености: Плодовити птици. Много чувствителни към промени в обстановката. Контролирайте теглото им с упражнения или  ограничение на храната им. Винаги осигурявайте калциеви добавки.

Превод: bubulina
Източник: http://www.peteducation.com/  

!Статията участва във списание "Птици" - 3бр.!

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 28 Октомври 2007, 13:43:02    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

Entel
Модератор
Модератор


Години: 34
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 21 Юли 2007
Мнения: 326
Местожителство: Стара Загора

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 15 Януари 2008, 20:15:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Бонус информация:
Зеброва амадина

Латинско наименование: Taeniopygia Guttata
Разпространение:Този вид има две горграфски форми: Taeniopygia guttata guttata еразпространена на островите Флорес, Сумба, Тимор и някои други отгрупата на Зондските острови, северно от Австралия. Втората и по -известна форма е Taeniopygia guttata castanotis, която е донесена вЕвропа през 18-ти век и е одомашнена, а в природата обитава почтицялата територия на Австралия.
Размери: Птиците са дълги105мм., крило - 55мм. и опашка 35мм. При мъжкия индивид горната част наглавата, шията и предната част на гърба са оцветени в светлосиво, аостаналата част на гърба е сивокафява. Горните покривни пера наопашката са черсни с големи бели петна в края. "Юздичката" и преднатачаст на бузите са бели, а задната част на бузите и перата,покриващи  ушния отвор са червенокафяви. От очите се спуска черна ивица(сълза). Гърлото, шията отстрани и гърдите са бели с черни ивици инаподобяват окраската на зебра, страните са кестеновокафяви с белиточици. Коремната област е кремавобяла. Крилата са сивокафяви, аопашката е кафявочерна. Клюнът е яркочервен, а краката -червеникавокафяви. Женската се отличава от мъжкия по това, че при неялипсват червенокафяви петна на бузите, страните под крилата не сакестеновокафяви и няма зебровиден рисунък на гърлото и гърдите. Освенптиците с дива окраска съществуват и доста други цветови вариации,получени в домашни условия. Такива са: бяла, пъстра, сребърна,канелена, мармозетна, светлогърба, черногърда, оранжевогърда,"пингвин", чернолица, чернобуза и сивобуза, кафявобуза, "ахат",черночела, "гризли", жълтоклюна, "еумо", "george", както и качулати въввсички цветове.
Размножаване: Зебровата амадина е най -разпространения вид сред любителите на дребна екзотика. За нейноторазмножаване се използват кафези с размери 50/30/30 см. за една двойка,а за няколко двойки - волиера. Женската снася от 4 до 8 бели яйца,които мътят двамата родители в продължание на 13 дни след снасянето на3-то или 4-то яйце. Излюпените малки остават в гнездото 22 дни, следкоето родителите им ги подхранват 10-тина дни. Младите птици иматоцветяването на женските, но човките им са черни. Първа смяна на ператазапочва на възраст 5 - 6 седмици и завършва след 56 дни. През товавреме младите мъжки придобиват оперението на бащите си и започват даухажват женските. Младите птици се използват за разплод на възраст над6 месеца, въпреки, че полово съзряват на 3,5 - 4 месеца. Не сепрепоръчва използването им за гнездене повече от 3 пъти годишни.Птиците гнездят при температура 16 - 18 градуса и 14 часа "светлинен"ден, а зимуват при 10 градуса и "светлинен" ден от 10 часа.
Презпоследните 15 години е получен т. нар. "изложбен" тип на Зеброватаамадина. Тя е едра до 120мм., закръгрена и със строго определенипараметри на тялото и цвета, по които се оценява на изложби.Съществуват английска и немска изложбена форми.

Снимки:



  


http://www.ekt.hu/albumok/pintyek/_MG_7091.JPG

Статията е написана от Галин Ганев. Снимките са предоставени от интернет пространството.

_________________


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Видове Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети