*Диамантова Гургуличка - Geopelia cuneate

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Гълъби
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

Entel
Модератор
Модератор


Години: 34
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 21 Юли 2007
Мнения: 326
Местожителство: Стара Загора

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 12 Януари 2008, 14:28:05    Заглавие: *Диамантова Гургуличка - Geopelia cuneate Отговорете с цитат

Диамантова Гургуличка

Латинско наименование: Geopelia cuneate
Размери: Диамантовата Гургуличка е най-дребният представител от гълъбовите птици. Дължината й е само 20 сантиметра, като половината от нея се пада на опашката.
Разпространение: Родината на диамантовата гургуличка е Австралия, където е разпространена на голяма част от територията й. Пренесена е в Европа през 1868г.
Оперение: Диамантовата Гургуличка е оцветена не пряко, но приятно. Главата и гърдите й са в сиво-синкав цвят, гърбът и крилета са сиво-кафеникави, а първите махови крила - керемидено червено-кафеникави. От външната си страна крилете са обсиани с бели точици - като с диаманти. Може би заради тях птицата носи това име. При мъжките индивиди околоочният пръстен е ярко червен и по-голям от този при женските - при тях е ярко оранжев.
Размножаване: Когато мъжкият охажва женската - токува - той пристъпва след нея, поспира, разтваряйки опашка, покланя се с издута гушка и издава нежни и дълбоки гръдни звуци. Размножаването на диамантовите гургулички не е сложно, защото те не изискват много грижи и особено внимание. Гнездят в клетки с размери 60/60/40 см. или по-големи волиери, но никога по 2 двойки заедно. Събрани така мъжките започват да се бият и често се нараняват тежко. Желателно е клетката да се огрява от слънцето сутрин или привечер, защото птиците обичат да се пощят на слънце. При недостатъчно слънчеви ултравиолетови лъчи, те са огнетени, окраската на околоочните пръстени избледнява и двойката не дава здраво поколение.
За гнездото им се предоставя дървено сандъче с размери 12/12/6 см. или кошничка с диаметър 12 см. и дълбочина 6 см. Птиците го застилат с нежни сламки, но не се проявяват като добри "архитекти" и постройката им е доста рехава. Диамантовата Гургуличка снася, както всички гълъбови, 2 яйца и ги мъти в продължение на 13 дни. Обикновено яйцата лежи женската, но бива сменяна от мъжкия за кратко време през деня, колкото да се нахрани и пие вода.
Малките се излюпват слепи, сиво-кафеникави на цвят, покрити с рядък светъл пух. Родителите ги хранят до 5-7-ми ден със специално гушно мляко (бяла, гъста течност, отделяна от стените на гушката), а след 7-мия ден - и със семена. На 11-12-тия ден от излюпването малките напускат гнездото. Трябва да се отделят от родителите им към 25-тия ден от излюпването, защото в противен случай, мъжкият може да ги гони и кълве - понякога до смърт.
Най-доброто време за размножаване е пролетта, но при подходящи условия Гургуличките мътят целогодишно. Не бива, обаче да се прекалява и да се допуска птиците да гнездят повече от 4 пъти годишно.
Храна: Храната на Диамантовите Гургулички представлява дребни семена като просто, булгур, канарено семе, малко количество маково и конопено семе. Дават им се още накълцани листа от маруля, глухарче, както и покълнали пресни семена. От минералните добавки се дават костено брашно, дървен въглен, смлени мидени и яйчни черупки.
Диамантовите Гургулични са спокойни птици, но понякога, без видима причина започват да се блъскат в клетката. Плашат се от бързо преминаваща светлина, резки движения на хора и други подобни стрес-фактори.
Живеят 10-12 години при правилно отглеждане и хранене, и почти не боледуват. Известни са следните цветни мутации: сива, сребърна и сиво-бяла.

Снимки:







Статията е написана от Галин Ганев. Снимките са предоставени от интернет пространството.

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 12 Януари 2008, 14:28:05    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

Nikolai Chankov
Нов
Нов


Години: 33

Offline
Регистриран на: 15 Май 2008
Мнения: 4

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 15 Май 2008, 23:39:31    Заглавие: Отговорете с цитат

А могат ли лятото диамантените гургулици да живеят на терасата или трябва да са в стая?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла

Entel
Модератор
Модератор


Години: 34
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 21 Юли 2007
Мнения: 326
Местожителство: Стара Загора

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 16 Май 2008, 8:18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Може, стига да не са на пряко (постоянно) слънчево греене, да не са на течение или на вятър. Също трябва терасата да е остъклена, защото има хищтни птици.
_________________


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя

Nikolai Chankov
Нов
Нов


Години: 33

Offline
Регистриран на: 15 Май 2008
Мнения: 4

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 17 Май 2008, 11:39:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много за информацията!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла

kami_zamfirova
Напредва
Напредва


Години: 40
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 29 Юли 2008
Мнения: 27
Местожителство: SOfiq,Ovcha kupel 2

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Декември 2008, 14:27:21    Заглавие: диамантени гургулици Отговорете с цитат

здравейте от в4ера имам две диамантени гугутки,искам да попитам освен просо и канарено семе,може ли да им се дава жито и хлебни трохи4ки,знам 4е им се дава и маруля,а същто искам да знам оби4ат ли да се къпят да им слагам вани4ка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

poli_poli
Нов
Нов


Години: 56
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 16 Окт 2015
Мнения: 1

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 16 Октомври 2015, 13:31:20    Заглавие: Диамантени гургулици Отговорете с цитат

Здравейте!

Имам от една седмица две диамантени гургулици (мъжко и женско) и забелязвам следните за мен притеснителни неща: когато вечер спят на кацалките в един момент в клетката им се чува тупване и след като погледна виждам, че едното пиленце е паднало и започва да пърха изплашено. Не мисля, че това е нещо нормално и за това питам дали трябва да смъкна кацалата по-ниско или да потърся помощ от ветеринар?
Друго, което ме притеснява е дали поилката им трябва да е от модела за папагали закачена на клетката  или някакъв вид паничка?

Благодаря предварително на всеки, който ми отговори...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Гълъби Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети