Червеногърла амадина - Amadina Fasciata

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Амадини (Финки) : Видове
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

Entel
Модератор
Модератор


Години: 34
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 21 Юли 2007
Мнения: 326
Местожителство: Стара Загора

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 13 Януари 2008, 18:55:05    Заглавие: Червеногърла амадина - Amadina Fasciata Отговорете с цитат

Червеногърла амадина


Латинско наименование: Amadina Fasciata
Разпространение: Червеногърлата амадина е разпространена из саваните на Африка от Сенегал до Северна и Североисточна Етиопия и на юг – до ЮАР. Освен номинантния вид има и 2 подвида Amadina Fasciata Alexanderi и Amadina Fasciata Meridionalis. За пръв път е внесена в Европа през 17-ти век във Франция и Холандия и е успешно размножена в домашни условия през 1790 година от Viellot.
Описание: Птиците са дълги 130 мм, крилото е 65 мм, а опашката – 40 мм. Цветовете на птиците не са особено ярки. При мъжкия горната част на тялото е от светожълтокафяво до червеникавокафяво, с изобилие на черни напречни зигзагообразни напречни линии. Бузите и гърлото са бели, а под тях има широка блестящочервена ивица, от където е и името на вида. Надопашието и горните покривни опашни пера са матовокафяви. Сивокафяво до светлокафяво оцветените пера на крилата имат жълтеникави краища с черни точки. Гърдите и коремът са жълтокафяви с черни ивички, а в средата на коремчето има петно с шоколадов цвят. Маховите и опашните пера са чернокафяви със светли краища. При женските липсва червена ивица на гърлото и шоколадово петно на коремчето. Човките и при двата пола са светли. Съществува и по-светла - „изабелова” мутация получена в домашни условия.
Размножаване: За размножаване се използват на възраст 10-12 месеца. Двойките се държат самостоятелно в клетки с размери 60/40/40 см., а гнездовите сандъчета са съответно 15/15/15 см. Жеската снася 4-5 яйца, които се мътят от двамата родители в продължение на 12-14 дни. Излюпените малки са слепи с черна кожа и са покрити със сив пух. Те излизат от гнездото на 20-ия, 21-ия ден и след още 15 дни стават самостоятелни. Оцветяването им е подобно на възрастните, но по-тъмно, а при младите мъжки е очертана червената ивица. Изцяло се оцветяват на възраст 3-4 месеца. Половата им зрялост настъпва на възраст 5-6 месеца. Птиците се размножават при температура 16-18 градуса, а зимуват при над 10-градусови температури.

Снимки:







Статията е написана от Галин Ганев. Снимките са предоставени от интернет пространството.

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 13 Януари 2008, 18:55:05    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Видове Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети