Птицата ми е болна, какво да правя?

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Още... : Обучение и полезни съвети
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

jo
Модератор
Модератор


Години: 41
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 25 Юли 2007
Мнения: 646
Местожителство: Stara Zagora/Montana

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 21 Януари 2008, 2:50:12    Заглавие: Птицата ми е болна, какво да правя? Отговорете с цитат

Грижи за болно птиче




Ако птицата ви е болна най-доброто което можете да направите за нея е да я заведете на ветеринар. Той ще постави диагноза и след като назначи лечение ще ви каже как и по колко да давате от лекарствата ако се налага. Има обаче и още няколко неща които можете да направите за своето птиче.


Първо обаче трябва да разберете че вашето птиче е болно.
Птиците могат за дълго време да прикриват симптомите на заболяването си , затова веднага след като забележите нещо нередно потърсете ветеринар. Следете за следните знаци: Слабост, апатичност, седене на пода на клетката с отпуснати криле; Настръхналост; Оклюмала поза ; Тежко дишане , особено ако вдишва бавно и издишва рязко. Стои с полузатворени очи. Главата е клюмнала или в неестествена позиция. Повръщане( често се забелязва зацапване на перата по главата); Рязка промяна в поведението. Прекалено редки, воднисти фекалии или липса на такива. Неестествена позиция на тялото. Неспособност да се задържи на пръчките. Не поддържа перцата си. Неадекватно на дразнител. Рязко променя поведението си. Изобщо всичко което не ви се стори нормално за вашето птиче.


След като забележите нещо нередно обадете се на ветеринар. Ако не знаете такъв потърсете някой клуб на хора размножаващи птици и попитай те там. Повечето зоомагазини също могат да ви насочат към най-близкия ветеринар. Не се доверявайте на хора които могат с неизпитани методи да излекуват птичето ви. Най-добре е да се консултирате със специалист преди да се започне лечение. Повечето болести при птиците се развиват бързо и няма да имате време за шарлатани.
При посещението при ветеринаря се подгответе да отговорите на няколко основни въпроса: От колко време сте забелязали че боледува птицата? Какво сте наблюдавали до момента? Разкажете всички заболявания които е имала преди това. Ако имате повече от една птица , непременно кажете какво е състоянието и на другите птици. Много  е важно  да имате списък с лекарствата които са били давани до момента, ако е било провеждано лечение. Това е важно за да може да определи лекаря какви нови лекарства да даде или ако те са дали добри резултати да продължи с лечението. Кажете и с какво сте хранили птицата, в какви условия живее, как се е  променило поведението и всичко което сте забелязали и ви се е сторило нередно.
Повечето от тези въпроси ще ви бъдат зададени от лекаря. След като прегледа птицата ще ви назначи лечение. Повечето лекари предпочитат да пратят птицата на домашно лечение затова трябва да поискате инструкции как да давате лекарствата , с какво да храните птицата и какви грижи да полагате за нея. Ако за пръв път посещавате лекаря не забравяйте да вземете телефонния му номер.

Лекарствата се дават по няколко основни начина. С водата за пиене, с храната или директно в човката или гушата. Когато лекарството се дава директно в човката помолете ветеринаря да ви покаже как точно за да не нараните птицата или да не  поставите хапчето правилно. Важно е да изпълните целия курс на лечение. Повечето лекарства се дават няколко дни след като птицата изглежда видимо по-добре. Ако забележите нещо нередно или имате каквито и да е въпроси се обадете на лекаря.

Поставете пицата на затъмнено, спокойно и топло място. Повечето птици имат телесна температура около 41 градуса и могат да издържат на ниски температури като се хранят повече и ‘забързат’ обмяната на веществата си. Болната птица обаче се храни по-малко и не е способна да запази телесната си температура. Затова е добре температурата в стаята да е около 25 – 30 градуса.  Не слагайте птицата близо до климатик или вентилаторна печка. Те изсушават въздуха и това може да предизвика дехидратация.
Наблюдавайте птицата дали се храни, пие вода и дали се движи. Опитайте се да не я притеснявате за да избегнете стреса. Ако липсва подобрение след 2-3 дни обадете се на ветеринаря и се консултирайте с него за това какво да е лечението.


Автор: Йорданка Василева (Jo), снимки  от интернет пространсвото

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
http://www.bgbirds.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 21 Януари 2008, 2:50:12    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Обучение и полезни съвети Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети