Каролинка (Aix sponsa)

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

misho
Администратор
Администратор


Години: 27
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 25 Май 2008, 17:26:46    Заглавие: Каролинка (Aix sponsa) Отговорете с цитат

Каролинка (Aix ponsa)



Разпространение
   Каролинката може да се срещне на територията на почти цяла Северна Америка. Постоянните й територии са от атлантическото крайбрежие (от Нова Скотия на север до Флорида на юг) до центъра на САЩ и по цялото тихоокеанско крайбрежие на САЩ. Каролинките прекарват зимата в Южна Калифорния и мексиканското тихоокеанско крайбрежие. Живеещите в южните части не мигрират.



Ареал
   Тези птици живеят обикновено в гористи местности, около езера, реки, язовири или други сладководни басейни. Гнездят в кухини по дърветата до километър и половина от водата. Териториите през зимата са същите, като през размножителния период.

Описание
   Мъжките и женски възрастни имат гребен на главата, квадратна опашка, бял корем и бяла линия на края на крилата. Мъжките са от 48см до 54см на дължина, а женските от 47см до 51см. Размаха на крилете е между 70см и 73см, а теглото между 500г и 700г. Главата на мъжкия наподобява дъга, като се преливат зелено, синьо и лилаво и две успоредни бели линии, започващи от основата на клюна и зад очите и завършващи зад главата. Женските са кафяво-сиви, с бял кръг около очите, бял врат и сиви гърди. Младите приличат на възрастни женски. Каролинките могат да бъдат сбъркани с Американски Фиш (Anas americana), когато летят, защото белите линии и гърбовете на каролинките не се виждат добре. Също могат да бъдат сбъркани с Мандаринки (Aix galericulata). Разликата е, че мандаринката е с по-светлосива глава и отличителни петна около очите.


Женска и мъжки


Мъжки


Женска

Размножаване
   Каролинките се ухажват през есента и през пролетта. Мъжките са с една женска през по време на мътенето и отглеждането на малките, но за следващото люпило са с друга. Мъжките използват многоцветното си оперение, зад а привличат женските, а женските – силен пронизителен писък1. Каролинките демонстрират няколко вида ухажване, наподобяващи плясване с крило и опашка и взаимно почистване с клюн. По време на пляскането с крила и опашка мъжкия повдига крилата и опашката бързо, показвайки техните страни на женската. Взаимното почистване с клюнове задълбочава отношенията между птиците и те започват да си кълват главата и врата взаимно.
   Размножителния период при Каролинките на юг е от февруари до началото на март, а при живеещите на север – от средата на март до средата на април. При птиците живеещи на юг може да има второ люпило за един сезон.
   Каролинките правят гнездата си в кухини в дърветата. Женската снася от 6 до 15 яйца (средно 10) и ги мъти около 30 дни. Малките патенца се излюпват от 6 до 18 часа след първите пропуквания на черупката. Те започват да търсят храна 24 часа след излюпването. Женската се уверява, че няма хищници преди първото излизане на малките от гнездото. Веднъж излезли от гнездото, те се разпръсват, за да търсят храна. Патетата стават напълно независими към 56-70 ден след излюпването. Мъжките не се грижат за малките.



Продължителност на живота
   Средната продължителност на живота на Каролинките е 3-4 години. Максималната възраст достигната в природата е 15 години. През първите две седмици от излюпването умират 86-90% от патетата. Лова също  причина са високата смъртност, но той не застрашава вида.

Поведение
   Каролинките ходят, плуват и летят. Те са дневни птици и с изключение на женските с патенца спят във водата. Те са социални животни и често се събират вечер и мигрират по двойки или на малки ята. Въпреки, че нямат територия, мъжките гонят, кълват и удрят, когато пазят партньорката си. Битките са кратки. Те заплашват другите птици, като рязко ги удрят с клюновете си. Приема се, че мъжките доминират над женските и възрастните над младите птици.

Общуване
   Възрастните Каролинки имат 12 вида „крясъци”, а малките само 5. повечето звуци при възрастните са предупредителни, или за да привличат партньорите си. Мъжките и женските издават звуци по време на полет. Женските имат „крясък”, с който откриват партньора си и викат малките. Малките също започват да издават звуци 2-3 дни след излюпването. Те издават звуци за заплаха, тревога или допир. Когато станат на три месеца започват да издават звуци, като на възрастни.

Хранене
   Каролинките са всеядни. Те се хранят с ядки, плодове, водни растения, семена, мекотели, насекоми и др.

Хищничество
   Хищници, ловуващи Каролинки: Вирджински Бухал (Bubo virginianus), Американски пор (Neovison vison), Червената (Vulpes vulpes) и сивата (Urocyon cinereoargenteus) лисици, Миеща мечка (Procyon lotor), Американски алигатор (Alligator mississippiensis), Черен смок (Elaphe obsoleta) и др.

Икономическо и стопанско значение за хората
   Каролинките не са враждебни към хората. Хората ловуват Каролинките и ядът тяхното месо и яйца. Заради многоцветното си оперение, тяхната перушина се използва за изработката но изкуствени примамки при риболов.



Опазване на вида
   Резултата от лова и унищожаването на естествените местообитания на Каролинките е изчезването им през 1900г. Днес, въпреки че са обект на ловците, тяхната популация се увеличава. В отговор на загубата на час от ареал им, хората слагат изкуствени кутийки за мътене. Те се поставят на разстояние от техните естествени райони за мътене. Те са направени от дърво и други материали.


Превод: Михаил Николов
Източник: animaldiversity.ummz.umich.edu
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 25 Май 2008, 17:26:46    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

YassBG
Напредва
Напредва


Години: 29

Offline
Регистриран на: 19 Юни 2018
Мнения: 28

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 14 Ноември 2018, 17:51:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Доста интересен вид птица, мисля, че си заслужава да се прочете още за нея.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети