Птици : Други птици : Черен лебед (Cygnus atratus) Видео: Гледай клипчета с тази птица!

Черен лебед
(Cygnus atratus)

Автор: Мартин Каменов (Ha7eR)
Източник: ADW

Натисни върху снимката за по-голям размер! Географски произход
 Cygnus atratus познати още като черни лебеди произлизат от Австралия и Тасмания, но са разпространени и в Нова Зеландия и Европа. Черните лебеди се срещат основно в западната част на Южна Австралия и обичайно избягват тропиците. Те също могат да бъдат срещнати от югоизточната до югозападната част на Австралия и югоизточна Тасмания. След като са пренесени в Европа като домашни любимци сега могат да се срещнат и в дивата природа.

Обитание
 Черните лебеди живеят в езера, реки и блата, който могат да бъдат със сладки, солени или бракични води. Предпочитат да места с водна растителност. Понякога обитават и наводнени територии, където храната е обилна.

Описание(външен вид)
 Лебедите са най-големите от всички водоплаващи птици. Най-близките роднини на Черните лебеди са немите лебеди (Cygnus olor). Черните лебеди имат класически лебедов външен вид с дълъг извит врат и високо поставени вежди. Както името подсказва, те са почти напълно черни с изключение на някои пера на крилата, които са бели. Имат и червени или розови ириси на очите и яркочервени клюнове с бяла линия. Младите индивиди са сиво-кафяви, с по-светли върхове на перата и по-светъл клюн. Както при много птици, половият диморфизъм се изразява в това, че мъжкия е по-едър от женската. Когато са напълно пораснали, те достигат на дължина между 110 до 140см и тежат между 4 и 8кг.


Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер!
Размножаване
 Черните лебеди са моногамни и често имат един и същ партньор през целия си живот. Те са териториални и стоят в отделни двойки по време на размножителния период, но са наблюдавани да се размножават и в колонии. Брачното им поведение е близко до това на Немите лебеди; и двамата партньори пляскат и махат с крила два или три пъти последвани от вик. Разликата е в това, че при махане с крила Черните лебеди са по-шумни както и стойката им е различна; Черните лебеди държат своите шии изправени, а клюновете наведени и перата по шията и гърдите - настръхнали. Едно от най-интересните неща в брачното поведение на Черните лебеди е така наречената „Триумфална церемония“. Тя се използва за заздравяване на връзките между партньорите и между родителите и младите (бебета лебеди), както и за показване на териториални предпочитания. Мъжкият лебед приближава женския с вдигнати крила и брадичка, като издава повтарящи се звуци. Тогава женската отговаря по същия начин. Тогава те си потапят главите последователно и застават в изправена поза. Птиците издават звук с изправена шия и клюн право нагоре, след това държат шийте си под 45 градусов ъгъл, а клюновете си държат насочени надолу под 90 градусов ъгъл спрямо шията и така продължават да плуват в кръг. Тези церемонии обикновено се започват от мъжкия лебед и стават по-чести, когато има други лебеди наоколо. Размножителният период е от февруари до септември. Обикновено женската (в редки случаи мъжкият) прави гнездото от тънки пръчки, сухи листа и клони на малко островче над водата или на брега. Всяка женска снася между 5 и 6 яйца, снася ги през ден. Следва 35-48 дни период на мътене, който започва веднага след като последното яйце бъде снесено. Двамата родители се редуват при мътенето. Пиленцата са напълно развити при излюпването и могат да се хранят и плуват почти веднага. Те остават в семейна група до 9-месечна възраст, а могат да летят от втория месец. Малките стават полово зрели след 18 до 36 месеца след излюпването. Младите Черни лебеди образуват и се движат в ята за 1 или 2 години преди да си намерят партньор и да започнат да се размножават.

Продължителност на живота
 Черните лебеди доживяват до 40-годишна възраст на свобода.

Комуникация и общуване
 Черните лебеди използват звукови и визуални сигнали, за да комуникират помежду си. Те имат различни сигнали за забавление, за пазене на територия и за „Триумфалните церемонии” . Имат остър, висок, но не много силен глас. Също използват и визуални комуникации като например изправянето на раменете и пляскането с крила, за да изгонят хищници или други лебеди от своята територия.

Хранителни навици
 Cygnus atratus се хранят с полу-водна растителност, като могат да достигнат дори подводната й част с дългите си шии. Те са тревопасни, ядът зелена растителност както на водата, така и на сушата.


Виж още снимки!
Коментирай статията във форума!