Птици : Други птици : Голям синигер (Parus major) Звуци: Слушай песента на тази птица! Видео: Гледай клипчета с тази птица!

Голям синигер
(Parus major)

Автор: Михаил Николов (misho)

Натисни върху снимката за по-голям размер!  Въпреки, че в България Големият синигер е защитен от закона, той е най-широко разпространен в сравнение с другите видове синигери.

 Размерите и оперението и при двата пола са еднакви, което затруднява разпознаването им. Характерен за Големия синигер е жълтия корем с черна ивица, която го пресича. Главата, гърдите, шията и човката също са черни, но бузите му са бели. Гърбът е жълто-зелен, а краищата на крилата и опашката са сиви на черни ивици.
 Големият синигер не е прелетна птица и живее целогодишно на една и също място. Той е изключително издържлив на студ и се срещата в почти цяла Европа, като изключение правят само най-северните части на Скандинавския полуостров и Исландия. Среща се също в Алжир, Тунис, северно Мароко, Мала Азия, Иран, Индия, Централна и Югоизточна Азия и Япония. През 1872-4г. Са правени опити за въвеждането му в САЩ, в района на Синсинати, Охайо, но безуспешно. Той е най-разпространената птица в България след врабчето и гълъба.


Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер!

 Големият синигер е смел и любопитен и не се притеснява от човешкото присъствие. Често птиците се придвижват на малки групички. Големият синигер е предимно насекомояден, като предпочита гъсеници, паяци и др. насекоми, но се храни и със семена, жълъди и горски плодове. Изследване през 2007г. установи, че той е помогнал за намаляване на щетите от гъсеници в ябълковите градини с 50%.
 Размножителния период на Големия синигер започва през март. Той използва дупки в дърветата или в по-редки случай в стени и скали, за да си направи гнездо. То има формата на купа, направена от мъх, пера, трева и пух от растения. Често правят гнездата си и в поставени от хората гнездилки.

Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер!

 Женската снася от 7 до 15 гладки, лъскави, бели яйца на червено-кафяви петънца. Тя ги мъти сама през следващите 13-14 дни. В храненето на малките участи вземат и двамата родители. До 16-22 ден малките са изцяло покрити с пера, а на 2 месеца става първата смяна на оперението.
 На много места по света в парковете са поставени гнездилки и хранилки, които улесняват прехраната на храна на Големия синигер през зимата и намирането на подходящо за гнездене място през пролетта.

Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер! Натисни върху снимката за по-голям размер!

Виж още снимки!
Коментирай статията във форума!