Гарван - към хората, които искат да имат такава птица

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

mima123
Нов
Нов


Години: 45
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 23 Апр 2011
Мнения: 1
Местожителство: Пловдив

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 23 Април 2011, 16:36:27    Заглавие: Гарван - към хората, които искат да имат такава птица Отговорете с цитат

Ако и Вие, като мен сте решили, че искате гарга, моля прочетете историята ми.

За гаргите заех, че изключително интелигентни, красиви и забавни птици, които дори могат да се научат да говорят.

И така реших, че искам гарга! Разгледах обявите в интернет и видях, че доста хора, като мен, си търсят гарга. Казах на повечето ми приятели и познати, ако намерят такава птичка да ми кажат и не след дълго ми подариха такава. Разбрах, че е намерена до паднала от гнездото до някакви скали (Изрично бях казала, че не искам птица, която някой може да е откраднал от гнездо)  И така аз бях доволна, че „спасявам" тази падала от гнездото птичка.

Грижих се много добре за птичето, осигурих му постоянна температура и дебел слой от слама под него и дори го завивах за всеки случай. Планирах, като порасне и може да лети да го пусна на свобода, защото мястото на тези птици е в природата! От информацията, която бях събрала знаех, че те успяват да се върнат  природата и да се адаптират, но и също така, че се привързват към човека, който ги е гледал и се връщат да го навестяват, когато решат.

Може би тук е момента да спомена, за всички, които искат гарга, че този тип животинки въобще не са подходящи за стая, защото миришат изключително силно! Освен това са и доста шумни. Бебето гарга е направо страшно – изглежда, като бройлерите в магазините (без пера) само, че със сив цвят на кожата и с огромен клюн, който постоянно е отворен и търси храна и грачи доста силно. Краката му са изключително дълги и не може да се изправи на тях, като те стоят в страни от тялото му. Макар, че беше бебе моето птиче тежеше 540 гр.

След няколко дни в които почти не се отделих от кашончето му, се оказа, че птичката изведнъж спря да грачи?!?! Заведох го веднага на ветеринар и д-ра каза, че гарджето има респираторен проблем и изписа антибиотик. После по препоръка на Зелени Балкани добавихме и витамини.

Не посмях да изпратя птичката с автобус до Стара Загора, където се намира клиниката на Зелени балкани, защото по това време имаше сняг и беше много студено. Не исках тя да пътува в някой студен и раздрънкам автобус и да се разболее още повече. А и освен това първия ден се влоши толкова, че дори не знаех дали ще изкара нощта.

Чак на 3-тия ден се стабилизира малко и изпратих птичката добре завита с вълнена завивка и шише с топла вода до нея към Зелени Балкани. Но за съжаление гаргата не оцеля.

След аутопсията, която и е била направена се е оказало, че гарджето е имало някаква стара травма на крака, която явно се е възпалила и е започнал някакъв възпалителен процес в организма, който най-вероятно е отслабил защитните сили на организма и от там се е развила пневмонията.

И понеже съм сигурна при какви условия беше гледана в къщи и как постоянно и следях температурата и храната да му е топличка и всичко останало, се запитах как може да се е разболяло и още повече как може да си е ударило крака (защото птичката не можеше да се изправя на крачетата си, камо ли да си нарани сама крака).

...оказа се, че подарената ми гарга всъщност не е била намерена, а купена от човек, който е твърдял, че отглежда 2 двойки гарги и всяка година продавал потомството им. Проведох и собствено разследване, свързах се с този човек, който когато е продал моята гарга е казал, че има само 4 бебета, а сега на мен ми предлагаше други бебе гарги, които ги крадели от гнезда в Сърбия?!?!?!? Шокиращо е, че някой може да направи нещо толкова лошо, като да открадне бебетата на дива птица ... естествено веднага казах на човека, че не проявявам никакъв интерес към крадени птици.

По-късно същия човек се свърза с мен и ми каза, че имал един  приятел, който също отглеждал една двойка гарги ..., а истината е, че ако някой в мрежата Ви предложи гарга в 99% от случаите тази птичка е откраднат от гнездо. А е толкова тъжно тези невероятни птици да остават без потомство, заради факта, е някой е решил, че иска такава птичка (между другото те мътят само веднъж в годината и крадейки бебетата им ги лишаваме от потомство за цяла година). <o></o>

Истината е, че ако някой Ви предлага гарга в 99%  от случаите бебе птичката е открадната от гнездо. Пиша цялата тази история, за да не поощряваме кражбата на тези удивителни птици. Шанса им за оцеляване извън гнездото не е много голям. Предполагам, че причината моята гарга да има травма на крака и да развия пневмония е, че може да е била изпусната или натисната докато са се катерили по някое дърво или скала, за да я крадът! Най-вероятно човека не си е направил труда да я сложи на топло място веднага, за да може това голо птиче да не изстине, защото щом можеш да вземеш бебе от гнездото на майка му, което дори няма перца по него, то едва ли този човек се е интересувал много, много дали птичката ще е добре!

Преди аз да реша, че искам гарга не се бях замислила от къде се доставят тези птички. Съжалявам, че не се бях поинтересувала по-добре какъв е начина за тяхното придобиване. Затова, ако обичате гаргите не ги купувайте и не пишете обяви в нет-а, защото търсенето ражда предлагане  ... по точно крадци, които крадат бебетата им. Вместо това помислете и, ако наистина обичате тези птички ги оставете в природата, където им е мястото!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 23 Април 2011, 16:36:27    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

nightingale
Модератор
Модератор



Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 09 Фев 2008
Мнения: 222

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Септември 2011, 11:07:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересна история.
Макар и написана преди доста време ,ще си позволя лек коментар.
Не знам точно каква птица тук  се има в пред вид ,тъй като между гарга и гарван има огромна разлика.
Всъщност гарванът е най -големият представител на врановите птици, докато гаргата (чавката) заедно със сокерицата се нареждат на последно място.
Първият е рядък вид ,попадащ в червената книга.
Гаргата е повсеместно разпространена, като обитава много често населените места.
Не е застрашена. Нанася значителни щети на дребните видове птици включително и гълъбите ,чиито хабитат обитава.
Там където колония гарги се е установила ,много рядко друг вид птица може да отгледа потомство.
До много скоро ловците бяха поощрявани и дори заставяни да отстрелват определен брой от тези птици.
По прочетеното в горното мнение , а именно че се споменава за птици крадени от гнезда в Сърбия ,съм сколен да мисля че става дума за жълтоклюнна гарга (Pyrrhocorax graculus). Тя е интелигентна и красива, но не може да се научи да говори.
Обитава алпийската част на западната ни съседка ,до като тук се среща вече много рядко.
За какво пиша това ?
Морално престъпление е не само да откраднеш птица от гнездото.
Същото е и да не знаеш какъв вид  притежаваш , най малкото поради невъзможноста и затруднението да  предоставиш  на пернатият си любимец оптимални условия на живот.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Mieze
Активен
Активен



Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 10 Мар 2010
Мнения: 142

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 08 Септември 2011, 12:30:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Не само на гаргите не трябва да се крадът малките от гнездото , ами и на всички останали птици без значение дали са славеи , щиглеци или някакви други . В по-далечните страни , където си нямат такива птици бракониерите си изхарват парите като крадът малките на папагалите
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

r_rusev
Потребител
Потребител


Години: 69
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 07 Сеп 2011
Мнения: 49
Местожителство: гр.Варна

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 09 Септември 2011, 15:10:18    Заглавие: Re: Гарван - към хората, които искат да имат такава птица Отговорете с цитат

[quote="mima123"]
Може би тук е момента да спомена, за всички, които искат гарга, че този тип животинки въобще не са подходящи за стая, защото миришат изключително силно! Освен това са и доста шумни. Бебето гарга е направо страшно – изглежда, като бройлерите в магазините (без пера) само, че със сив цвят на кожата и с огромен клюн, който постоянно е отворен и търси храна и грачи доста силно. Краката му са изключително дълги и не може да се изправи на тях, като те стоят в страни от тялото му. Макар, че беше бебе моето птиче тежеше 540 гр.

Не посмях да изпратя птичката с автобус до Стара Загора, където се намира клиниката на Зелени балкани, защото по това време имаше сняг и беше много студено. [quote] Здравейте!От написаното не можах да разбера на каква възраст е умряла птицата!?Тези птици до колкото знам не са защитен вид.По тази логика ,не трябва да отглеждаме никакви птици ,защото  всичките са взети първоначално, от дивата природа!За всичко трябва, любов,търпение и много знания!!!

_________________
r_rusev/ http://rumenrusev.alle.bg/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя

nightingale
Модератор
Модератор



Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 09 Фев 2008
Мнения: 222

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 09 Септември 2011, 23:24:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпросът не е в това дали е защитена птицата или не.
Струва ми се ,че нашето отношение към животните като цяло трябва да е хуманно.
Независимо какъв статут заемат в изкривената ни от пристрастие и лични нужди категоризация ,те трябва да получат нужното ни уважение поне по време на своето възпроизвеждане.
Но в случаят има и нещо друго.
Сигурен съм че  ако въпросното пиле (няма значение дали е гарван или гарга) беше живо и в настоящият момент, то продължаваше да радва стопанинът си , за ''лоши бракониери'' и чуственни осъзнавания ,нямаше и дума да се продума.
Малко са хората ,които искат да си купят дива птица с единственната цел , да я пусанат на свобода а не да я отглеждат в къщи. Все пак ги има.
И точно такива като тях ,аз наричам истински природолюбители.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

kalina
Нов
Нов


Години: 39

Offline
Регистриран на: 05 Апр 2012
Мнения: 1

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Април 2012, 12:07:35    Заглавие: Имам си гарга и сега? Отговорете с цитат

Здравейте!

Търсих си коте. Обаче намерих Гарга. Малка, около педя голяма и има пух / така каза ветеринара, аз лично не го виждам/. Крилцето и е навехнато, а два котарака се облизваха сладко до нея.  Нищо не разбирам от гарги, но не можеше да си умре животинчето и то изядено в безпомощно нелетящо състояние от две дебели котки. Та, гаргата сега е в една клетка на терасата, на сянка. Крилцето и било изкълчено и нямало нужда от превръзка, обаче то си стои едно такова ... криво. Постоянно и го оправям, но ми изглежда тъжна.
Има си водичка и храна - трохички и риба тон. На трохичките се назландисва.
Моля ви, помогнете ми, как се гледа гарга в домашни условия?

Само да уточня ... мястото за котето си е все още вакантно, т.е. Гаргата е като на хотел с болнично отделение докато се оправи. После се надявам пак да си лети с останалите птички.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Април 2012, 18:36:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Изглежда си и осигурил най-важното за сега. Можеш да се обърнеш към Спасителния център за диви животни към Зелени Блкани за съвети. Те имат голям опит с дивите птици. Предполагам, че ще ти помогнат. Wink
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети