Колибри (Trochiliformes)

 
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 30 Септември 2007, 23:55:47    Заглавие: Колибри (Trochiliformes) Отговорете с цитат

Самите орнитолози споделят, че не е възможно с човешки думи да се опише великолепната окраска на най-малката птица на Земята. Теглото на най-малкия представител на вида, колибрито-пчела е само около 1,8 грама. Ето някои части от техни описания:
„Представете си малка и крехка птица, която пърха със своите тънки като воал крилца и  пъха в цветовете червената си човчица, разперила опашката си. Когато за момент тя остане неподвижна във въздуха, тогава ние виждаме преливащи във всички нюанси цветове.  За секунда тя изчезва, после се появява на друг цвят, после пак изчезва и така без край. Тя не открива изцяло своята прелест, а се стрелка като светулка, като по този начин допринася за безкрайната красота и грация на вида Колибри, която не се поддава на описание. Някои я наричат „малка звезда”, златен факел”.

Полетът на колибрито наистина е много бърз, с мигновена смяна на положението, резки завои, спускания и изкачвания. Числото за размах на крилото в секунда, достига 80, а скоростта на птицата е около 90км/час. Колибрито не каца, то може да увисне във въздуха, до като пие нектар от цветето. Крилата и в този момент описват бързи и непрекъснати махове, описват удължена осморка. Такава интензивна работа на крилете е възможна поради силно развитото сърце на птицата, което заема почти цялото тяло.
Обмяната на веществата е много силно- в полет пулса на птицата достига 1200 удара в минута, честотата на дишането е 600/в минута, а температурата на тялото-43'С. По тази причина, колибрито се нуждае от силно калорична храна- „горчивия” цветен нектар съдържа много захар. Потребността и от хранене също е много висока, за един ден, колибрито трябва да поеме храна, равна два пъти на теглото и. За извличане на храната и помага дългия клюн (при някои птици, дължината му съответства на дължината на тялото) и дълъг, мускулест и подвижен език. Извличайки нектара, той не се  задържа дълго в стомаха на птицата, а директно попада в червата

Тази птичка не обича само цветния нектар, тя с удоволствие похапва и от дребните насекоми, които се събират в цвета, на листата и под тях.
При необходимостта от толкова висок разход на енергия,  колибрито се е специализирало и да я спестява, например когато е  в покой, температурата, честотата на пулса и дишането падат почти двойно. През нощта колибрито изпада в общо вцепенение (летаргия), а сутрин отново „загрява” и интензивността на обмяна на веществата достига обичайните си стойности още с първото хранене.
Гнездото на колибрито се прави толкова на дълбоко, че самката буквално потъва в него. Прави се от тънки растителни влакна, мъх, пух,паяжина и всичко останало, което намерят за подходящо при строежа. След 1-2 седмици мътене се излюпват пиленца от двете яйца , всяко от които тежи 0,2 грама. Още около месец, самката храни и топли птичетата. Съществуват около 320 вида колибри, разпространени в Северна и Южна Америка. Повечето от тях се срещат в джунглите около река Амазонка. Голяма част от колибрите живеят в тропиците, но се срещат и представители в суровите условия на Андите, на височина около 1,5км.  Някои видове предпочитат ниско – растящи местообитания, но са намирани и в полупустинни местности. Тъй като е избивана, поради прекрасните си цветове, някои видове колибри са защитен вид.

Превод: bubulina
Източник: www.zooclub.ru

Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 30 Септември 2007, 23:55:47    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 01 Октомври 2007, 10:49:26    Заглавие: Отговорете с цитат

С тези статии много обогатяваш форума! Браво!  Very Happy
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!


Последната промяна е направена от misho на 03 Януари 2008, 13:24:07; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 02 Октомври 2007, 20:59:50    Заглавие: Отговорете с цитат

misho написа:
С тези статии много обогатяваш форума! Браво!  Very Happy

друга награда не ми трябва....това е много мило Very Happy
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    ????? Форуми : Други птици Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети