Развъждане на вълнисти папагали

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Вълнисти папагали : Развъждане
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

berkit0
Напредва
Напредва




Offline
Регистриран на: 24 Дек 2011
Мнения: 37

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 29 Декември 2011, 20:28:22    Заглавие: Развъждане на вълнисти папагали Отговорете с цитат

Развъждане на вълнисти папагали

Режима на отглеждане на вълнистите папагали трябва да се спазва строго:птицата е напълно зависима от своя стопанин,който е длъжен да поеме всички грижи,така както за всеки домашен любимец.Препоръчва се да се развъждат само здрави птици,те са готови за съвокупление на възраст 6-8 месеца,нормална полова зрелост достигат по-късно,към 14-18 месец.
Папагалите запазват способността си за размножаване до 10-12 год.,понякога и по-възрастни.Най-подходяща възраст за размножаване се смята от 2 до 9 год.най-плодовити са на възраст 2-5 год.Ако се занимавате сериозно с развъждане не е необходимо това да става повече от два пъти в годината.

Избор на двойка-това е един от най-важните моменти,на свобода те пристъпват към този въпрос много сериозно,предпочитанията им често се определят не от прагматични съображения,както при много животни,като симпатия или антипатия.
Папагалите прекрасно различават партньора си от други мъжки или женски,никога не си изменят един на друг и не понасят раздялата.
Когато избирате двойка обърнете внимание на проявата на чувствата им,постарайте се да намерите мъжки и женска,които си симпатизират един на друг и се стремят да образуват двойка.Ако не изпитват симпатия,мъжки и женска в една клетка,даже при липса на други папагали пак няма да образуват двойка.Изкуствено обединени в двойка папагали не дават потомство в продължение на няколко години.
Имайте предвид, че самецът и самката, образували двойка, вече няма да бъдат толкова питомни и послушни, отколкото ако са по отделно.

Най-подходящо време за развъждане е лятото и началото на есента:в този период е достатъчно топло и светло,през лятото получават много витамини и хранителни вещества и могат лесно да понесат натоварването в периода на бременност,инкубационен период и хранене на малките.
Добро потомство може да се получи късно през есента,и зимата,но това крие повече неприятности.Трябва да осигурите електрическо осветление 16 часа на ден,температурата в помещението,където се намира клетката трябва да бъде около 20 С,в клетката трябва да бъдат подготвени предварително дървени клонки(ясен,бреза,липа и др.).
Най-подходящо време за развъждане е края на зимата и пролетта,в този период организма на птицата отслабва най-много,през пролетта те са най-жизнеспособни.

След подготовка и поставяне на гнездо,не забравяйте че в клетката тряба да има съд с натрошена яйчена черупка .Тези източници на калций и фосфор са особено важни именно в периода на гнездене и снасяне на яйцата,защото нуждата на женската от тези вещества нараства.

Успеха за разплод до голяма степен се определя от състоянието на папагалите,готвещи се за чифтосване.Папагала трябва постоянно да заема горди пози,има повишена двигателна активност,ако наблюдавате тези прояви за гнездене скоро всичко ще бъде успешно.Появата на първото яйце може да се очаква 2-3 седмици след поставяне на гнездото.

Ако външния вид и поведение се различават по описания модел,трябва да осигурите калорийна и витаминизирана храна,добре е веднага да започнете да давате яйчени храни,плодове,зеленчуци.

Ухажването на мъжкия е много ярко зрелище: той лети около женската,издава призивни звуци,отлита и пак се връща,докосва клюн в нейния клюн,храни я.Женската не проявява никакви признаци на недоволоство към такива грижи,решаващия момент настъпва тогава,когато женската започне редовно да ходи до гнездото и да носи в човката си дървени стърготини,това значи че тя прави място за снасяне на яйцата.

Чифтосването става няколко пъти на ден,женската кляка ниско,мъжкия сяда на гърба й и я обхваща с крилата си,в този момент протича оплождането.

Ако имате 2-3 двойки папагали се препоръчва през по-голямата част от времето да ги държите заедно,в една голяма клетка.По време на гнездене всяка двойка трябва да се отдели в отделна клетка,може и по-малка,защото е за кратко, поставете и гнездото в нея.

Клетките трябва да се поставят така,че папагалите от различните двойки да се виждат.Птиците се чувстват комфортно в такава обстановка и бързо ще пристъпят към чифтосване.

Гездото трябва да се окачи от външната страна на клетката,така вратата в период на гнездене ще се отваря и няма да служи за излизане от клетката,а ще бъде вход за гнездото.

За гнездо е добре да се използва обикновена дървена кутия,която можете да направите и сами,или да си закупите от зоомагазин.Има най-различни видове,както метални,така и пластмасови,но имат много недостатъци и не са подходящи.Освен това от шперплат не са много добри:когато гнезденето е приключило,кутията трябва да се попари с вряла вода и да се дезинфекцира,и по този начин шперплатовата кутия се оказва еднократна.

Гнездовата кутия има правоъгълна форма,препоръчва се да се съблюдават вътрешните размери,дъното трябва да бъде направено от дебели дъски.В предната стена на гнездото пред клетката се прави кръгъл отвор с диаметър 4-5 см,то се намира в горния ъгъл на предната стена, така че горната точка е на 3 см от върха на стената.Най-важната част от гнездовата кутия е вдлъбнатината,в която ще лежат яйцата.Във горните ъгли на предната стена се монтират куки,с помощта на които гнездовата кутия се провесва в клетката.Покрива на кутията трябва да се отстрани,за да може след гнездене лесно да се дезинфекцира.

За изграждане на гнездото е добре да се използват здрави,гладко рендосани дъски с гладки краища,които трябва да бъдат колкото е възможно по-плътно пристегнати една към друга,за да няма никакви празнини,вида на дървото няма значение,на дъното на кутията насипете сухи стърготини около 2-3 см слой.

Трябва да запомните,че поставянето на гнездото събужда инстинкта за размножаване.


След като сте установили,че птиците са започнали да се чифтосват,започнете да им давате с редовната зърнена смес,микс от яйца,заленчуци,плодове.Веднага прекратете даването с появата на първото яйце,яйчената смес може да започнете да давате пак след 17 ден на инкубация,когато женската започне да храни малките пиленца.
Признаците за снасяне на яйцата е едва забележимо движение на опашката на женската,преминаващо в ритмично двжение.Освен това един-два дни до снасяне на първото яйце се увеличава количеството на изпражненията при женската,покрити са с прозрачна обвивка.
Второто яйце женската го снася един ден след първото,понякога има от 3 до 10 яйца,средно 6 яйца.
Към инкубация женската пристъпва веднага след снасяне на първото яйце,мъжкия има само косвено участие:той често и по-дълго се намира в гнездото,оказва морална подкрепа на женската,храни я.Женската може да остави дълго време без надзор яйцата,но не се базпокои за това.Една седмица след появата на последното яйце в гнездото може да проверите дали е преминало успешно оплождането.Вълнистите папагали не са много агресивни в защита на гнездото,спокойно можете да вземете яйцата в ръка и да ги разгледате.Нормално оплодено яйце в този момент трябва да има сиво-бял цвят,отвътре може да се види тъмно петно-зародишен възел.Неоплодено яйце има блестяща жълтеникава или петниста черупка-вътре няма зародиш.


След 17-18 дни пиленцата се излюпват,те започват да издават звуци още на следвашия ден след излюпването си,те са слепи и почти голи.Имат несъразмерно голяма глава,дълги крака и шия,в областта на орбитите трябва да има тъмни и червеникави петна.Очите се отварят след 6-7 дни,пуха постепенно се сгъстява,към 8-10 ден на главата и гърба се появяват първите пера.След 3-5 дни пиленцата се покриват с нежни пера,появяват се маховите пера и опашката.
По цвета на маховите пера може да се определи какъв вид окраска ще бъде оперението на папагала,ако родителите имат различни разцветки:папагал със светла окраска на маховите пера има бели,а при птици с нормална окраска-сиви.
Пиленцата малко или много приличат на възрастните на три седмична възраст,когато маховите и перата на опашката се освобождават от така наречената "шапка".
Не всички пиленца оцеляват,умрелите веднага трябва да се махнат от гнездото,оглеждайте гнездото по-често ,за разлика от други видове папагали,вълнистите приемат това спокойно.
Две седмици след появата на първото пиле трябва да почистите гнездовата кутия,за това временно преместете пиленцата и оплодените,но все още цели яйца в друга кутия или картонена кутия.След това почистете от всички отпадъци,стари дървени стърготини,изхвърлете неоплодените яйца.Не мокрете при почистването,защото малките и яйцата не могат да останат дълго без майчина топлина.Насипете чисти стърготини и поставете пиленцата и яйцата на предишното им място.
Огледайте добре пиленцата,почистете ги ако има нужда,особено внимание отделете на краката,мърсотията прилепнала по тях ще попречи на нормалното развитие на пилетата.
Почистването на гнездото правете всяка седмица,добре е да сменяте кутиите-в такъв случай риска от преохлаждане на малките се свежда до минимум.


Прието е,че периода на хранене при малките пилета започва след 17 ден,от този момент родителите (особено майката)трябва да получава заедно с обичайната храна и яйчена смес,ако имате възможност да смените зърнената смес със зелен овес и неузряло просо,по-добра храна не трябва и да желаете.

През първите дни от живота си малките получават от майка си мляко-лигавични изтечения,образувани в гушата и мускулната камера на птицата.Ако броя на потомството се състои от много пилета,женската се запасява в гушата със зърно и първо храни по-възрастните пиленца,след това по-малките,на който осигурява мляко.За увеличаване на отделеното мляко давайте на папагала покълнали зърна.

Женската е длъжна да започне да храни малките не по-късно от 12 часа след появата им.Ако не желае да храни пискащите от глад малки трябва да поставите друга кърмеща женска.В периода на кърмене,мъжкия редовно храни женската,напускаща гнездото само за да изпразни червата си.В последствие малките се хранят последователно от родителите,а след първия полет от гнездото храненето е изключително само от бащата,защото женската започва да се подготвя за следващото снасяне.

Здравите пилета,които не се различават от възрстните,излитат от гнездото приблизително след 35 дни.Пилета напуснали гнездото,не се връщат повече в него.За това може по някое време да ги поставите в една клетка с родителите ,не се страхувайте младите птици няма да причинят никаква вреда на новата партида.Обикновено пилетата се преместват в нова клетка 2 седмици след първия полет,добре е да имате голяма клетка,в която да поберете цялото потомство.
Вълнистите папагали са способни да дадат 5-6 поколения подред,ако вие имате здрави родители и искате да доживеят до 15-20 год. следете честотата на гнездене да не превишава 2-3 пъти годишно.След излитане на 3 поколение пилета гнездовата кутия трябва да се махне,даже и да пожертвате следващата пратка.Ползата от този жесток подход е,че при толкова често гнездене шанса да получите пълноценни пилета ще бъде по- малък с всяко ново поколение.

<m>http://www.popygai.ru/razvedenie/index.php<m>
превод:berkit0
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 29 Декември 2011, 20:28:22    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Развъждане Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети