Диви растения и семена

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Още...
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

fridolina
Активен
Активен



Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 25 Юли 2007
Мнения: 103

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Ноември 2007, 20:26:09    Заглавие: Диви растения и семена Отговорете с цитат

Диви растения и семена


   Макар и да сте осигурили на вашите птици основната зърнена смеска, както и допълненията от плодове и зеленчуци, можете да обогатите хранителния им режим с някои диви растения и семена. Ще си позволя, да изброя няколко познати и широко разпространени, полезни и харесвани от канарчетата.          
   Още в най-ранна пролет, на влажни и сенчести места, ще откриете туфичките от свежозелени, крехки стъбълца на средната звездица (Stellaria media L.). Самостоятелно или в комбинация с едва разлистени клонки от върба или цъфнали плодни дръвчета, звездицата ще извести вашите птици, че е дошла пролетта и е време за размножаване.
   Много подходяща за този сезон е и копривата (Urtica dioica L.). Младите стръкчета можете, да давате направо, след като ги поомачкате, за да не „парят” или накълцана или изсушена коприва, да добавяте към меката храна.
   Друго растение, което израства в по-късна пролет, е пачата трева (Polygonum aviculare L.). Тя е любима не само на водоплаващите. Вероятно сте наблюдавали ята врабчета, скупчени върху гъстите и туфи. Вашите птици също ще я оценят по достойнство.
   Класическо растение, както в народната медицина, така и за отглеждачите на канарчета и други чинкови птици, е глухарчето (Taraxacum officinale Web.).
Освен благотворното действие, което оказва като лечебно растение, глухарчето е много подходящо, както за подготовка на двойките за размножаване, така и при изхранването на малките. Освен листата, давам семена в млечна зрялост, заедно със семенната кошничка, като предварително изрязвам хвърчилките. След семената, канарчетата с най-голямо удоволствие изяждат и цветната дръжка.
   Две растения, чиито семена канарчетата приемат с охота, са синята жлъчка (Cichorium inthybus L.) и живовляка (Plantago major L.). И докато семената на първото са доста трудни за събиране, то класовете на широколистния живовляк, са удобни както за бране, така и за закачване в клетките и волиерите. Само че за тях ще трябва, да почакате до края на лятото.
   За финал бих искала, да добавя едно растение, което не може, да се причисли към изброените по-горе, а именно обикновения орех (Juglans regia L.). Наблюдавала съм изобретателните сиви врани, как многократно се издигат с орех в човката и го пускат отвисоко, докато се разчупи. Защо толкова се стараят? Ореховите ядки са вкусна и ценна храна, богата както на белтъчини и мазнини, така и на макро и микроелементи и витамини от B -група. Използваните орехи, било то пресни или изсушени, е изключително важно, да нямат и следа от плесени, които са силно токсични за канарчетата. Могат, да им се предлагат ситно накълцани (с големина на просено зърно) или смляни, отделно или в меката храна.
   Всички изброени храни, както и всяка друга нова храна, е желателно първоначално, да се дават в малки количества, докато птиците привикнат, за да се избегнат хранителни разстройства. В първите два-три дни от излюпването на пиленцата, по същатата причина, трябва да сте много внимателни в дозировката или да ги изключите напълно.
   Избягвайте, да събирате треви от силно замърсени и посещавани от кучета места и не забравяйте, да ги измиете и подсушите, преди да ги предложите на канарчетата.
   Снимки на някои от описаните растения, можете да видите във фотогалерията на сайта.

Автор: fridolina
Източник: Клуб на Любителите на Пойни и Декоративни Птици "ОДЕСОС" гр. Варна

Точкова система с награди: 3 точки!


Последната промяна е направена от fridolina на 10 Януари 2008, 21:48:31; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Ноември 2007, 20:26:09    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото

Entel
Модератор
Модератор


Години: 34
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 21 Юли 2007
Мнения: 326
Местожителство: Стара Загора

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Ноември 2007, 21:46:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се притеснявай, ще я копираме!  Статията ти е много хубава.
_________________


Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя

fridolina
Активен
Активен



Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 25 Юли 2007
Мнения: 103

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 06 Ноември 2007, 22:45:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за оценката и за съдействието!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Още... Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети