Менюто на малките и средните папагали

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Папагали : Отглеждане и развъждане
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

misho
Администратор
Администратор


Години: 32
Пол: Пол:Мъж
Offline
Регистриран на: 17 Апр 2007
Мнения: 1452
Местожителство: Бургас

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 29 Август 2007, 15:55:07    Заглавие: Менюто на малките и средните папагали Отговорете с цитат

Семената на множество растения са в менюто на малките и средните папагали, но в основата е просото. Приблизително 70% от менюто на папагалите се състои то различни видове просо: сребърно, сенегалско, лудо, червено, бяло, келтско, чумиза, мохар и много др. Освен просото, в зърнената смеска на папагалите влизат и коноп, нигер, белен овес, ечемик и др. Много важен е и витаминният комплекс. Витамините подсилват имунната система и поддържат здравето на птичките в добро състояние.     Любимото лакомство на по-големите папагали са слънчогледовите и тиквените семки. Удоволствието то това да чоплят семки е несравнимо и не бива да им се отнема. За това, когато купувате храна на своите папагали за предпочитане е слънчогледа да не е белен.
   Щом влезе в зоомагазина всеки бъдещ собственик на папагал се пита: „Коя храна да купя?”. Зърнените смески се продават насипно или опаковани. И двата вида си имат своите плюсове и минуси. Основното предимство на насипната храна е възможността да се види съдържанието и, но често тази храна не е чиста. Докато в пакетираните храни качеството на смеската е по-добро, и имат срок на годност. След няколко опита на различните видове храни вие лично можете да изберете най-подходящата.
   Много важен за папагалчетата е и пясъка. Той улеснява храносмилането, подсилва костите и подобрява перата. Но не бива да давате на папагалчето си пясък от плажа или от някоя градина, защото той е замърсен и може да докара нежелани проблеми. В зоомагазините се продава пясък, но трябва да внимавате да не се опитат да ви продадат пясък събиран от някой двор, защото той вероятно е с ниско качество. За предпочитани са пластмасовите кутийки, въпреки че са по-скъпи. Тяхното качество е по-високо. Тези смески съдържат минерални соли, черупки от охлюви, миди и стриди, анасон и др. Поставят се в отделна хранилка.
   И накрая, но не на последно място идват плодовете и зеленчуците. Те са изключително важна съставка в менюто на всяка птичка. Всички плодове и зеленчуци, с които се хранят хората могат се дават и на папагалите. Особено се харесват тези със зелен цвят: зеле, магданоз, краставици (предимно обелките), маруля, листа от различни растения (не им давайте за ядене растения, за които не сте сигурни,че не са отровни), както и някой други: ябълки, круши, портокал, моркови и т.н. Също така любимо лакомство на много папагали е хлябът, но не всички го понасят.
   Спазвайте хигиена в клетката на вашето птиче и му отделяйте нужното внимание, и то ще ви радва още много години.

Автор: Михаил Николов

!Статията участва във списание "Птици" - 1бр.!
_________________


ДА ЗАПАЗИМ ИНТЕРНЕТ ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ!
Всеки има право да дава и получава информация, независимо от начина и средствата, които използва!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 29 Август 2007, 15:55:07    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Отглеждане и развъждане Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети