Скубане на пера при птиците

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Още... : Обучение и полезни съвети
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение

bubulina
Модератор
Модератор


Години: 44
Пол: Пол:Жена
Offline
Регистриран на: 26 Юли 2007
Мнения: 567
Местожителство: София

\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Септември 2007, 0:22:19    Заглавие: Скубане на пера при птиците Отговорете с цитат

Скубане

Скубането на перата е проблем, който често поставя собствениците на птици в безизходно положение. Явлението рядко се наблюдава при дивите птици и може да е предизвикано от нуждата да охладят температурата на тялото си, по време на ухажване, при опит да избегнат надвиснала опасност или при търсене на храна.
Причини за скубане на перата

Като следствие от заболяване или друг проблем, при скубането на перата се наблюдава намаляване или липа на пера по тялото и врата, с нормално оперение на главата . Поведенческите проблеми, са по-вероятната причина скубането на перата, но всъщност ето някои по-основни причини за възникването на това явление:
• Инфекции – бактерии, вируси, гъбички, паразити
• Метаболизъм – чернодробно заболяване, бъбречно заболяване, air sacculitis
• Хранене- неподходяща диета, липса на специфични компоненти в храната  
• Отрови - арсеник, цигарен дим, никотин по човешките ръце
• Психични – неправилно подреждане на перата
• Tравми – отчупени до кръв пера
• Aлергични - хранителни, миризми от готвено, цигарен дим
• Неопластични – видове рак, тумори
• Eндокринни – щитовидна жлеза(ниски нива на хормони на щитовидната жлеза), хиперадренокортицизъм (повишени нива на надбъбречни хормони), липса на тестостерон
• Генетични – „плешивост”
• Влияние на средата – ниска влажност, липса на естествена слънчева светлина, малка клетка, препълнена клетка, смяна в доминантността, невъзможност за къпане
• Наркотични вещества
• Поведенчески - скука, фрустрация, размножителен сезон, стрес, атрактивност, тревожност, липса на сън.
• Паразити
Правилното диагностициране на проблема на птицата включва цялостен психологичен преглед, лабораторни изследвания, и микробиологични изследвания за анормални прояви  . По-обширното проследяване, включва разглеждане на местообитанието (предоставят се снимки на клетката и нейното местоположение в къщата), храненето и всякаква друга активност на птицата.


Лечение
Лечението е съвкупност от следните неща:
1. Лечение на всички открити причинители като чернодробни или бъбречни заболявания, паразити или инфекции.
2. Смяна на хранителната диета, като се намалява зърното, за сметка на гранулираната грана и зеленчуците. Смяна на самото поднасяне на храната- кочан царевица, вместо наронена, дава се цял морков, вместо дребни парченца и т.н. Нека птицата да се потруди за да стигне до храната си; тази промяна ще я забавлява.
3. Промяна на средата за увеличаване на влажността (ежедневно овлажняване на въздуха), наличие на слънчева светлина, преместване в по-голяма клетка, преместване на клетката за да се постигне по-голяма или по-малка социализация. Забранете пушенето в къщата и пушачите трябва да измиват ръцете си преди да вземат птицата в ръце, предпазвайки я по този начин  от никотина. Оставете включено радио,с музика например. Бъдете внимателни с предаванията за природата по телевизията, ако съдържат нападения  ще създадат тревога у затворената птица.Осигурете 12 часов сън в тихо и тъмно помещение Tова може да се осигури с преместването на птицата в малка „клетка за сън” в друга стая.
4. Осигурете активност на птицата поне веднъж-два пъти дневно. Пускайте я извън клетката, осигурете и  нови играчки, скрийте храната и в клетката и играчките. Работете усилено за да избегнете скучаенето и !
Не слагайте просто пластмасов ограничител на врата на вашата птица, това няма да реши проблема и . Птицата ще става все по-отегчена и скучаеща с този ограничител.Проблемът трябва да се открие и лекува. Може да се наложи и употреба на лекарствени средства, за това консултацията с ветеринар е задължителна.


Обобощение

Ако се открие причината за скубането, то вероятно тя ще може да се отстрани. Голям процент от птиците които се самооскубват са отегчени и неправилно гледани. Някои промени в гледането им могат да решат проблема. Ако проблемът не може напълно да се отстрани, собственика може да живее с не толкова идеална птица, но трябва да продължи да се старае да промени всички обстоятелства.

Превод: bubulina
Източник: www.peteducation.com



Точкова система с награди: 3 точки!
_________________
"Това което не ни убива, ни прави по-силни"
Благодаря че използвахте търсачката преди да попитате!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение

Реклама
Реклама







\D1\F2\E0\F0\EE \EC\ED\E5\ED\E8\E5Пуснато на: 05 Септември 2007, 0:22:19    Заглавие: Реклама

Моите сметки | Ток, вода, парно, телефон, осигуровки, данъци
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    ????? Форуми : Обучение и полезни съвети Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети